Tarta warzywna
CIASTO:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 1/2 szklanki oleju z pestek winogron,
- 1 łyżeczka soli,
- szczypta cukru trzcinowego,
- 1 łyżeczka bazylii,
- 1 łyżeczka oregano,
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1/3 szklanki wody.
Przepis pochodzi ze strony: https://vegenerat-biegowy.pl/tarta-warzywna-z-serem/
- Mąki mieszamy z przyprawami.
- Dodajemy wodę, oraz olej.
- Ugniatamy ciasto, po czym wykładamy je do formy (28cm) i nakłuwamy widelcem.
- Ciasto podpiekamy przez około 10 minut w temperaturze 180 stopni. Odstawiamy do przestudzenia.
„SER”
- 3 średniej wielkości ziemniaki,
- 2 średniej wielkości marchewki,
- 3 łyżki płatków drożdżowych,
- 1/3 szklanki oleju ryżowego,
- 2 ząbki czosnku,
- pieprz biały,
- szczypta papryki wędzonej.
- Ziemniaki i marchew obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy w tym samym garnku.
- Wrzucamy wszystkie składniki do blendera i miksujemy na gładką masę.
FARSZ:
- 1 bakłażan,
- 1 cukinia,
- 1 pietruszka,
- 2 marchewki,
- 1/2 cebuli,
- 2 ząbki czosnku.
- pieprz,
- sól,
- 1/2 łyżeczki bazylii,
- 1/2 łyżeczki oregano,
- 2 łyżki oliwy,
- Warzywa kroimy w cienkie paski, lub używamy do tego obieraczki, po czym wrzucamy je do miski, zalewamy olejem, dodajemy przyprawy, czosnek i wszystko mieszamy.
- Przestygnięty spód tarty, smarujemy „serem”.
- Warzywne paski układamy dookoła podpieczonego spodu, od zewnętrznej krawędzi do środka. W wolne przestrzenie upychamy jeszcze odrobinę sera.
- Tartę pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Komentarze
Prześlij komentarz