Tarta warzywna

CIASTO:
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1/2 szklanki oleju z pestek winogron,
  • 1 łyżeczka  soli,
  • szczypta cukru trzcinowego,
  • 1 łyżeczka bazylii,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/3 szklanki wody.


  1.  Mąki mieszamy z przyprawami.
  2. Dodajemy wodę, oraz olej.
  3. Ugniatamy ciasto, po czym wykładamy je do formy (28cm) i nakłuwamy widelcem.
  4. Ciasto podpiekamy przez około 10 minut w temperaturze 180 stopni. Odstawiamy do przestudzenia.
„SER”
  • 3 średniej wielkości ziemniaki, 

  • 2 średniej wielkości marchewki,
  • 3 łyżki płatków drożdżowych,
  • 1/3 szklanki oleju ryżowego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pieprz biały,
  • szczypta papryki wędzonej.
  1. Ziemniaki i marchew obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy w tym samym garnku.
  2. Wrzucamy wszystkie składniki do blendera i miksujemy na gładką masę.

FARSZ:
  • 1 bakłażan,
  • 1 cukinia,
  • 1 pietruszka,
  • 2 marchewki,
  • 1/2 cebuli,
  • 2 ząbki czosnku.
  • pieprz,
  • sól,
  • 1/2 łyżeczki bazylii,
  • 1/2 łyżeczki oregano,
  • 2 łyżki oliwy,
  1. Warzywa kroimy w cienkie paski, lub używamy do tego obieraczki, po czym wrzucamy je do miski, zalewamy olejem, dodajemy przyprawy, czosnek i wszystko mieszamy.
  2. Przestygnięty spód tarty, smarujemy „serem”.
  3. Warzywne paski układamy dookoła podpieczonego spodu, od zewnętrznej krawędzi do środka. W wolne przestrzenie upychamy jeszcze odrobinę sera.
  4. Tartę pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Komentarze

Popularne posty