Pizza orkiszowa
Składniki na ciasto:
300 g mąki orkiszowej typ 600
25 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
ok. 200 ml ciepłej wody
2 łyżki oleju roślinnego
1/3 łyżeczki soli
Składniki na wierzch:
5 pieczarek
5 oliwek zielonych
5 pomidorków
3 łyżki groszku
sos pomidorowy do pizzy lub ketchup
Przygotowanie: Drożdże rozkruszamy, posypujemy cukrem, zalewamy 50 ml ciepłej wody, mieszamy drewnianą łyżką, aby się rozpuściły, dodajemy 2 łyżki przesianej mąki, mieszamy całość uzyskując konsystencję gęstej śmietany, rozczyn odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 minut Do wyrośniętego rozczynu dodajemy przesianą mąkę, sól oraz olej roślinny Stopniowo wlewamy ciepłą wodę i wyrabiamy ciasto Jeśli ciasto się klei, dosypujemy więcej mąki lub dolewamy dodatkową łyżkę oleju, wyrabiamy dalej. Jeśli ciasto jest zbyt twarde dolewamy 1-2 łyżki ciepłej wody, ciasto powinno odstawać od ręki i być elastyczne Gotowe ciasto smarujemy olejem, umieszczamy w natłuszczonej misce, miskę owijamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia w bezwietrzne, ciepłe miejsce (ciasto ma podwoić swoją objętość) Pieczarki myjemy, obieramy ze skórki, kroimy w drobną kostkę. Pomidorki myjemy przekrawamy na pół. Oliwki kroimy. Nagrzewamy piekarnik do 200°C (w opcji z termoobiegiem) Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy olejem Wyrośnięte ciasto wykładamy na papier i formujemy w prostokąt o wymiarach blaszki. Wierzch ciasta smarujemy sosem pomidorowym.
https://mamaalergikagotuje.pl/domowa-pizza-orkiszowa/
300 g mąki orkiszowej typ 600
25 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
ok. 200 ml ciepłej wody
2 łyżki oleju roślinnego
1/3 łyżeczki soli
Składniki na wierzch:
5 pieczarek
5 oliwek zielonych
5 pomidorków
3 łyżki groszku
sos pomidorowy do pizzy lub ketchup
Przygotowanie: Drożdże rozkruszamy, posypujemy cukrem, zalewamy 50 ml ciepłej wody, mieszamy drewnianą łyżką, aby się rozpuściły, dodajemy 2 łyżki przesianej mąki, mieszamy całość uzyskując konsystencję gęstej śmietany, rozczyn odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 minut Do wyrośniętego rozczynu dodajemy przesianą mąkę, sól oraz olej roślinny Stopniowo wlewamy ciepłą wodę i wyrabiamy ciasto Jeśli ciasto się klei, dosypujemy więcej mąki lub dolewamy dodatkową łyżkę oleju, wyrabiamy dalej. Jeśli ciasto jest zbyt twarde dolewamy 1-2 łyżki ciepłej wody, ciasto powinno odstawać od ręki i być elastyczne Gotowe ciasto smarujemy olejem, umieszczamy w natłuszczonej misce, miskę owijamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia w bezwietrzne, ciepłe miejsce (ciasto ma podwoić swoją objętość) Pieczarki myjemy, obieramy ze skórki, kroimy w drobną kostkę. Pomidorki myjemy przekrawamy na pół. Oliwki kroimy. Nagrzewamy piekarnik do 200°C (w opcji z termoobiegiem) Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy olejem Wyrośnięte ciasto wykładamy na papier i formujemy w prostokąt o wymiarach blaszki. Wierzch ciasta smarujemy sosem pomidorowym.
- Sos pomidorowy do pizzy:
koncentrat pomidorowy. 3 łyżki - oliwa1 łyżka
- oregano1 łyżeczka
- sól
- pieprz
- ząbek czosnku
https://mamaalergikagotuje.pl/domowa-pizza-orkiszowa/
Komentarze
Prześlij komentarz