Pizza orkiszowa

Składniki na ciasto:
 300 g mąki orkiszowej typ 600
 25 g świeżych drożdży 
1 łyżeczka cukru 
ok. 200 ml ciepłej wody 
2 łyżki oleju roślinnego 
1/3 łyżeczki soli

 Składniki na wierzch: 
5 pieczarek
 5 oliwek zielonych 
5 pomidorków 
3 łyżki groszku 
 sos pomidorowy do pizzy lub ketchup 

Przygotowanie: Drożdże rozkruszamy, posypujemy cukrem, zalewamy 50 ml ciepłej wody, mieszamy drewnianą łyżką, aby się rozpuściły, dodajemy 2 łyżki przesianej mąki, mieszamy całość uzyskując konsystencję gęstej śmietany, rozczyn odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 minut Do wyrośniętego rozczynu dodajemy przesianą mąkę, sól oraz olej roślinny Stopniowo wlewamy ciepłą wodę i wyrabiamy ciasto Jeśli ciasto się klei, dosypujemy więcej mąki lub dolewamy dodatkową łyżkę oleju, wyrabiamy dalej. Jeśli ciasto jest zbyt twarde dolewamy 1-2 łyżki ciepłej wody, ciasto powinno odstawać od ręki i być elastyczne Gotowe ciasto smarujemy olejem, umieszczamy w natłuszczonej misce, miskę owijamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia w bezwietrzne, ciepłe miejsce (ciasto ma podwoić swoją objętość) Pieczarki myjemy, obieramy ze skórki, kroimy w drobną kostkę. Pomidorki myjemy przekrawamy na pół. Oliwki kroimy. Nagrzewamy piekarnik do 200°C (w opcji z termoobiegiem) Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy olejem Wyrośnięte ciasto wykładamy na papier i formujemy w prostokąt o wymiarach blaszki. Wierzch ciasta smarujemy sosem pomidorowym.





  • Sos pomidorowy do pizzy:

    koncentrat pomidorowy. 3 łyżki 

  • oliwa
    1 łyżka
  • oregano
    1 łyżeczka
  • sól
  • pieprz
  • ząbek czosnku
 nakładamy pieczarki, układamy pozostałe warzywa, oprószamy ziołami i posypujemy pozostalymi składnikami. Pizzę wkładamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy ok. 15 minut.


https://mamaalergikagotuje.pl/domowa-pizza-orkiszowa/

Komentarze

Popularne posty