Zapiekanka z dynią
♥ dynia, (jeśli hokkaido nie trzeba obierać ze skórki, inne trzeba;))
♥ 4 ziemniaki
♥ 2 cebule
♥ 4 łyżki oleju
♥ puszka mleka kokosowego
♥ 3 łyżki curry
♥ świeży imbir (wielkości kciuka)
sól
pieprz
opcjonalnie: gałka muszkatołowa, oregano, kumin, zioła prowansalskie
1. Ziemniaki, dynię i cebulę pokroić w dość grube kawałki.
2. Wymieszać je na blaszce z odrobiną oleju, solą, pieprzem, oregano.
3. Wstawić do nagrzanego piekarnika (ok. 200 st. C).
4. Mleko kokosowe wymieszać z curry i startym imbirem.
5.Gdy warzywa są już lekko miękkie, wyłożyć mleko na nie i zapiekać aż do całkowitej miękkości warzyw.
Całość pieczemy około godziny- sprawdzamy po ziemniakach- dłużej się pieką.
Smacznego!:)
#dynia#wegan#zapiekanka
Komentarze
Prześlij komentarz