Zapiekanka z dynią





dynia, (jeśli hokkaido nie trzeba obierać ze skórki, inne trzeba;))
4 ziemniaki

2 cebule 
  ♥ 4 łyżki oleju


Sos:

puszka mleka kokosowego
3 łyżki curry
świeży imbir (wielkości kciuka)
 

sól
pieprz
opcjonalnie: gałka muszkatołowa, oregano, kumin, zioła prowansalskie

 

1. Ziemniaki, dynię i cebulę pokroić w dość grube kawałki.
2. Wymieszać je na blaszce z odrobiną oleju, solą, pieprzem, oregano
3. Wstawić do nagrzanego piekarnika (ok. 200 st. C).

4. Mleko kokosowe wymieszać z curry i startym imbirem. 

5.Gdy warzywa są już lekko miękkie, wyłożyć mleko na nie i zapiekać aż do całkowitej miękkości warzyw


Całość pieczemy około godziny- sprawdzamy po ziemniakach- dłużej się pieką
.







Smacznego!:)
 

#dynia#wegan#zapiekanka

Komentarze

Popularne posty