Wegan pizza
ciasto:
♥ 0,5 kg mąki pszennej
♥ pół kostki świeżych drożdży
♥ kubek ciepłej wody (nie wrzącej)
♥ 4 łyżki oliwy lub oleju
♥ łyżeczka soli
♥ 0,5 kg mąki pszennej
♥ pół kostki świeżych drożdży
♥ kubek ciepłej wody (nie wrzącej)
♥ 4 łyżki oliwy lub oleju
♥ łyżeczka soli
farsz:
♥ koncentrat pomidorowy,
♥ 3 pomidory
♥ 4 pieczarki
♥ cebula
♥ pół tofu (naturalne lub wędzone)
♥przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, bazylia
1. W kubeczku rozrabiamy drożdże z 1-2 łyżeczkami cukru zalewamy ciepłą wodą. Do miski wsypujemy mąkę i łyżeczkę soli. Po 10 minutach odstania rozrobionych drożdży dodajemy je do mąki. Dokładamy 3-4 łyżki oliwy lub oleju. Wygniatamy. Masa musi się ładnie rozciągać, ale nie może być lejąca (jeśli ciasto jest za rzadkie dodajemy mąkę. Jak za gęste to dodajemy wodę). Ciasto odkładamy pod ściereczką na ok. pół godziny, aby trochę wyrosło.
2. W międzyczasie na patelni podsmażamy cebulkę, paprykę, pieczarki i pokrojone w kostkę tofu (lub omijamy krok smażenia- nawet lepsze)
Ciasto rozkładamy na blaszce wysmarowanej olejem następnie rozsmarowujemy koncentrat pomidorowy. Wrzucamy na to warzywa z patelni. Na wierzch kładziemy pokrojone pomidory i oliwki. Posypujemy ziołami prowansalskimi i suszoną bazylią.
Pizzę pieczemy w temperaturze 200-220 stopni przez ok. 20-30
min.
Smacznego!
#pizza#wegan
Komentarze
Prześlij komentarz