Ziemniaczane roladki


SKŁADNIKI:
– 1 kg obranych ziemniaków 
– 5 płaskich łyżek mąki ziemniaczanej
– 3 płaskie łyżki mąki pszennej
– łyżka suszonego majeranku
– sól, pieprz do smaku
– szklanka suchej zielonej soczewicy
– słoik suszonych pomidorów w zalewie ok. 300 g

WYKONANIE:
– ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Odstawić do następnego dnia
– soczewicę ugotować, wystudzić
– z pomidorów odlać zalewę
– zmiksować soczewicę z pomidorami na gładko
– ja nie doprawiałem, ale możecie dodać swoich ulubionych przypraw
– ziemniaki przecisnąć przez praskę lub utłuc dokładnie tłuczkiem
– dodać obie mąki, majeranek, sól, pieprz do smaku
– wyrobić masę (nie za długo, bo masa wtedy staje się wodnista)
– rozłożyć papier do pieczenia, urwać kawałek masy ziemniaczanej i lekko podsypując mąką, wałkować na grubość około 0,5 cm na kształt prostokąta
– nakładać nadzienie i równo rozsmarować
– zwijać rulon. Dokładnie skleić brzeg. Pokroić na odpowiedniej wielkości wałki (ja kroje na takie po ok. 5 cm)
– Piec w 200st. C przez ok. 15-20minut
– wyjąć i podawać z przyrumienioną cebulką. 





Komentarze

Popularne posty