Warzywna tarta z tofu


ciasto francuskie

mała cukinia
mały bakłażan
1/2 papryki czerwonej
1 cebula
2 pomidory lub kilka pomidorów cherry
♥  tymianek lub oregano 
zielona cebulka
2 ząbki czosnku
 sos sojowy
♥  sól morska
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego 
pieprz
sól 
płatki migdałowe 
olej  
300g tofu naturalnego
ugotowany średniej wielkości ziemniak
sok z 1/2 cytryny
sól pieprz 
1/2 - 1 szklanka wody 



Do masy z tofu dodaj parę łyżek nieaktywnych płatków drożdżowych. 





♥ Bakłażana umyj i pokrój w kostkę. Skrop sosem sojowym i odstaw na 20 minut. Następnie rozgrzej patelnię z odrobiną oleju i przerzuć bakłażana liść laurowy i ziele angielskie. 

♥  Resztę warzyw (oprócz pomidorów) również umyj i posiekaj w kostkę.  

♥ Po około 5 minutach smażenia dodaj resztę posiekanych warzyw. Dodaj posiekany czosnek i oregano wg uznania, ale nie oszczędzaj. Smaż około 4-5 minut. 
♥ Tofu przełóż do kielicha blendera dodaj pokrojonego na mniejsze kawałki ugotowanego ziemniaka. Zacznij miksować, dolewaj wodę, aż uzyskasz dość gęstą, ale lekką konsystencję. Na koniec ciągle miksując dodaj sok z cytryny, szczyptę soli i pieprzu. 

Przygotuj foremkę, przenieś ciasto i uformuj na blaszce.
♥ Nagrzej piekarnik do 170 stopni. 
♥ Przełóż na ciasto przysmażone warzywa. Całość zalej masą z tofu. Na wierzch poukładaj kawałki pomidorów lub małe pomidorki cherry. Posyp płatkami migdałowymi.


♥ Piecz około 30 minut, aż tarta się zarumieni.

Smacznego!:)
 


   

Komentarze

Popularne posty