Warzywna tarta z tofu
♥ ciasto francuskie
♥ mała cukinia
♥ mały bakłażan
♥ 1/2 papryki czerwonej
♥ 1 cebula
♥ 2 pomidory lub kilka pomidorów cherry
♥ tymianek lub oregano
♥ zielona cebulka
♥ 2 ząbki czosnku
♥ sos sojowy
♥ sól morska
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
♥ pieprz
♥ sól
♥ płatki migdałowe
♥ olej
♥ 300g tofu naturalnego
♥ ugotowany średniej wielkości ziemniak
♥ sok z 1/2 cytryny
♥ sól pieprz
♥ 1/2 - 1 szklanka wody
Do masy z tofu dodaj parę łyżek nieaktywnych płatków drożdżowych.
Przepis pochodzi ze strony: https://wegannerd.blogspot.com/2014/05/multi-warzywna-tarta-z-tofu.html?m=1
♥ Bakłażana umyj i pokrój w kostkę. Skrop sosem sojowym i odstaw na 20 minut. Następnie rozgrzej patelnię z odrobiną oleju i przerzuć bakłażana liść laurowy i ziele angielskie.
♥ Resztę warzyw (oprócz pomidorów) również umyj i posiekaj w kostkę.
♥ Resztę warzyw (oprócz pomidorów) również umyj i posiekaj w kostkę.
♥ Po około 5 minutach smażenia dodaj resztę posiekanych warzyw. Dodaj posiekany czosnek i oregano wg uznania, ale nie oszczędzaj. Smaż około 4-5 minut.
♥ Tofu przełóż do kielicha blendera dodaj pokrojonego na mniejsze kawałki ugotowanego ziemniaka. Zacznij miksować, dolewaj wodę, aż uzyskasz dość gęstą, ale lekką konsystencję. Na koniec ciągle miksując dodaj sok z cytryny, szczyptę soli i pieprzu.
♥ Przygotuj foremkę, przenieś ciasto i uformuj na blaszce.
♥ Nagrzej piekarnik do 170 stopni.
♥ Nagrzej piekarnik do 170 stopni.
♥ Przełóż na ciasto przysmażone warzywa. Całość zalej masą z tofu. Na wierzch poukładaj kawałki pomidorów lub małe pomidorki cherry. Posyp płatkami migdałowymi.
♥ Piecz około 30 minut, aż tarta się zarumieni.
Smacznego!:)
Smacznego!:)
Komentarze
Prześlij komentarz