Falafel do tortilli

Składniki:
300 g suchej ciecierzycy, namoczonej przez noc w zimnej wodzie
1 mała cebulka
1 ząbek czosnku
½ łyżeczki cynamonu
½ łyżeczki chili
½ łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka soli
olej do smażenia
Przygotowanie:
  1. Ciecierzycę odcedzić, opłukać i zmielić w maszynce do mielenia razem z cebulą. Do zmielonej masy dodać, sodę, sól i resztę przypraw.. Wszystko dokładnie wymieszać i dodać 1 – 2 łyżki wody – masa jest dobra, kiedy ściśnięta w ręce łatwo przyjmuje kształt. Przykryć szczelnie folią i odstawić do lodówki na pół godziny lub dłużej.
  2. W dużej patelni z grubym dnem rozgrzać olej, warstwa powinna mieć 2 – 3 cm. Nabierać po łyżce masy i formować małe, lekko spłaszczone kulki. Ważne jest, by dokładnie je ścisnąć, w przeciwnym wypadku będą się rozpadać.
  3. Uformowane falafle od razu wrzucać na gorący olej na patelni i smażyć 2 – 3 minuty z każdej strony. Następnie odkładać na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, żeby odsączyć je z tłuszczu i od razu podawać z, sałatkami lub hummusem. Ja nakładam na tortille wysmarowaną hummusem z dodatkiem sałaty, pomidora, kiszonego ogórka i ketchupu.



Przepis na falafel pochodzi ze strony: https://www.jadlonomia.com/przepisy/falafel-idealny/

 

Komentarze

Popularne posty