Pasztet warzywny


Trzeba się przyszykować na przydźwiganie sporej ilości składników.



Składniki:

2 duże selery,
3 marchewki,
2 pietruszki (korzeń),
2 cebule,
2 ząbki czosnku,
2 łodygi selera naciowego,
1 pęczek zielonej pietruszki,
0,5 l bulionu warzywnego (rozpuszczamy 1 kostkę)
1 szklanka bułki tartej,
4 łyżki mielonego siemienia lnianego,
1 łyżeczka papryki słodkiej,
2 łyżeczki papryki wędzonej słodkiej,
szczypta chilli
1 łyżka majeranku,
1 łyżka czosnku niedźwiedziego,
pieprz sól,
2 łyżki oleju kokosowego.


 Uwaga! z takiej ilości wychodzą 2 blachy, więc kolejnym razem planuję zrobić z połowy składników.


  1. Siemię mielimy zalewamy ciepłą wodą (ok.pół szklanki) i odstawiamy na bok.
  2. Seler, marchew,pietruszkę, ścieramy na tarce.
  3. Cebulę, seler naciowy i czosnek bardzo drobno kroimy. Podsmażamy na oleju kokosowym.
  4. Dorzucamy do garnka resztę warzyw i podsmażamy przez 2 min.
  5. Zalewamy bulionem, doprawiamy i dusimy na małym ogniu do uzyskania miękkości warzyw. 
  6. Ściągamy z gazu i dorzucamy - bułkę tartą i namoczone siemię lniane. Wszystko blendujemy a na koniec wrzucamy pokrojoną natkę pietruszki i jeszcze raz mieszamy (już łyżką).
  7. Zawartość przekładamy na blachę wysmarowaną olejem.
  8. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 1 godzinę. 
  9. Pasztet spożywamy po całkowitym wystudzeniu. Najlepszy dnia następnego:)
 


Smacznego! :) 



Przepis  wzięty z: http://vegenerat-biegowy.blogspot.com/2015/11/pasztet-warzywny.html


#pasztet#wegan#warzywa

Komentarze

Popularne posty