Pasztet warzywny
Trzeba się przyszykować na przydźwiganie sporej ilości składników.
Składniki:
♥ 2 duże selery,
♥ 3 marchewki,
♥ 2 pietruszki (korzeń),
♥ 2 cebule,
♥ 2 ząbki czosnku,
♥ 2 łodygi selera naciowego,
♥ 1 pęczek zielonej pietruszki,
♥ 0,5 l bulionu warzywnego (rozpuszczamy 1 kostkę)
♥ 1 szklanka bułki tartej,
♥ 4 łyżki mielonego siemienia lnianego,
♥ 1 łyżeczka papryki słodkiej,
♥ 2 łyżeczki papryki wędzonej słodkiej,
♥ szczypta chilli
♥ 1 łyżka majeranku,
♥ 1 łyżka czosnku niedźwiedziego,
♥ pieprz sól,
♥ 2 łyżki oleju kokosowego.
Uwaga! z takiej ilości wychodzą 2 blachy, więc kolejnym razem planuję zrobić z połowy składników.
- Siemię mielimy zalewamy ciepłą wodą (ok.pół szklanki) i odstawiamy na bok.
- Seler, marchew,pietruszkę, ścieramy na tarce.
- Cebulę, seler naciowy i czosnek bardzo drobno kroimy. Podsmażamy na oleju kokosowym.
- Dorzucamy do garnka resztę warzyw i podsmażamy przez 2 min.
- Zalewamy bulionem, doprawiamy i dusimy na małym ogniu do uzyskania miękkości warzyw.
- Ściągamy z gazu i dorzucamy - bułkę tartą i namoczone siemię lniane. Wszystko blendujemy a na koniec wrzucamy pokrojoną natkę pietruszki i jeszcze raz mieszamy (już łyżką).
- Zawartość przekładamy na blachę wysmarowaną olejem.
- Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 1 godzinę.
- Pasztet spożywamy po całkowitym wystudzeniu. Najlepszy dnia następnego:)
Smacznego! :)
Przepis wzięty z: http://vegenerat-biegowy.blogspot.com/2015/11/pasztet-warzywny.html,
#pasztet#wegan#warzywa
Komentarze
Prześlij komentarz