Wegańska zapiekanka pasterska.
Przepis pochodzi z puszki.pl i jest oczywiście wegański.
Ilość- dla 4 osób, a najlepiej dla 2óch na 2 dni:
♥ 6 dużych ziemniaków
♥ 1/2 pęczka świeżej natki
♥ 2 średnie cebule
♥ 2 papryki (czerwona lub żółta)
♥ pieczarki 9 sztuk
♥ 2 łyżki przecieru pomidorowego
♥ szklanka zielonej soczewicy którą gotujemy (pamiętamy o łyżeczce soli i proporcji 2 szklanek wody;))
♥ 1/2 pęczka świeżej natki
♥ 2 średnie cebule
♥ 2 papryki (czerwona lub żółta)
♥ pieczarki 9 sztuk
♥ 2 łyżki przecieru pomidorowego
♥ szklanka zielonej soczewicy którą gotujemy (pamiętamy o łyżeczce soli i proporcji 2 szklanek wody;))
♥ olej do smażenia
♥ sól
♥ pieprz
♥ czerwona papryka w proszku
♥ suszony (granulowany) czosnek
♥ oregano
♥ bazylia
1. Obieramy i gotujemy ziemniaki (pamiętajcie o posoleniu wody łyżką soli;)).
2. Rozgniatamy je widelcem, dodajemy pokrojoną natkę
pietruszki, płaską łyżeczkę czosnku
granulowanego i łyżkę oliwy, mieszamy i zostawiamy w spokoju. Mamy już górę i
dół zapiekanki!
Nadzienie:
Nadzienie:
3. Kroimy cebulę i podsmażamy.
4. Dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki i paprykę. Jak
zmiękną, dodajemy 2 łyżki przecieru pomidorowego. Na koniec dodajemy ugotowaną
wcześniej soczewicę.
Znów mieszamy i przyprawiamy solą, pieprzem, papryką, czosnkiem i ziołami.
5. Spód naczynia żaroodpornego wykładamy częścią ziemniaków,
nakładamy farsz, na niego resztę ziemniaków. Nie przykrywamy naczynia. Pieczemy
w piekarniku w 180 stopniach ok 25 minut.
Faza przygotowania:
Po:
I już rozgrzebana:
Komentarze
Prześlij komentarz