Wegańska zapiekanka pasterska.






Przepis pochodzi z puszki.pl i jest oczywiście wegański.

Ilość- dla 4 osób, a najlepiej dla 2óch na 2 dni:

6 dużych ziemniaków
1/2 pęczka świeżej natki
2 średnie cebule
2 papryki (czerwona lub żółta)
pieczarki  9 sztuk
2 łyżki przecieru pomidorowego
szklanka zielonej soczewicy którą gotujemy (pamiętamy o łyżeczce soli i proporcji 2 szklanek wody;))

olej do smażenia
sól
pieprz
czerwona papryka w proszku
suszony (granulowany) czosnek
oregano
bazylia

Zarezerwujcie sobie od 30 do 60 minut na jakże skomplikowaną czynność jej wykonania.
 

1. Obieramy i gotujemy ziemniaki (pamiętajcie o posoleniu wody łyżką soli;)).
2. Rozgniatamy je widelcem, dodajemy pokrojoną natkę pietruszki,  płaską łyżeczkę czosnku granulowanego i łyżkę oliwy, mieszamy i zostawiamy w spokoju. Mamy już górę i dół zapiekanki!
 

Nadzienie:
3. Kroimy cebulę i podsmażamy.
4. Dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki i paprykę. Jak zmiękną, dodajemy 2 łyżki przecieru pomidorowego. Na koniec dodajemy ugotowaną wcześniej soczewicę. Znów mieszamy i przyprawiamy solą, pieprzem, papryką, czosnkiem i ziołami.


5. Spód naczynia żaroodpornego wykładamy częścią ziemniaków, nakładamy farsz, na niego resztę ziemniaków. Nie przykrywamy naczynia. Pieczemy w piekarniku w 180 stopniach ok 25 minut.


Faza przygotowania:
Po:

 I już rozgrzebana:



Smacznego!

Komentarze

Popularne posty