Najprostsze samosy wegańskie
Zmodyfikowany do niezbędnego minimum przepis:
Ciasto:
♥ 1 szklanka mąki
♥ 6 łyżek oleju
♥ szczypta soli
♥ woda
(na większą ilość: 3 szklanki mąki pszennej, 5 łyżek oleju rzepakowego, łyżeczka soli, niecała szklanka ciepłej wody)
Farsz:
♥ 1/2 szklanki kukurydzy konserwowej
♥ 1/2 szklanki groszku konserwowego
♥ 2 ziemniaki
♥ średnia cebula
♥ gharam masala
♥ 2 łyżeczki kolendry
♥ 1,5 łyżeczki kuminu
♥ 1 łyżeczka chilli
♥ 1 łyżeczka cynamonu
♥ 0,5 łyżeczki kurkumy
♥ sól, pieprz
♥ łyżka oleju
1. Ciasto: wszystkie składniki dokładnie wymieszać i wyrobić - odstawić na 0,5 godz. do lodówki.
2. Farsz: Ziemniaka ugotować. Zagnieść z gharam masalą i szczyptą soli dodać groszku i kukurydzy. Wrzucić na podsmażoną cebulę.
Ciasto rozwałkować, wyciąć koła, przekroić na pół i napełnić farszem i zlepić w ten sposób:
Piec w temperaturze 200 st. C przez 15 minut.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz