Najprostsze samosy wegańskie


Zmodyfikowany do niezbędnego minimum przepis:
Ciasto:
1 szklanka mąki
6 łyżek oleju
szczypta soli
woda
(na większą ilość: 3 szklanki mąki pszennej,  5 łyżek oleju rzepakowego, łyżeczka soli, niecała szklanka ciepłej wody)

Farsz:
1/2 szklanki kukurydzy konserwowej
1/2 szklanki groszku konserwowego
2 ziemniaki 
średnia cebula
gharam masala
2 łyżeczki kolendry
1,5 łyżeczki kuminu
1 łyżeczka chilli
1 łyżeczka cynamonu
0,5 łyżeczki kurkumy
sól, pieprz
łyżka oleju

1. Ciasto: wszystkie składniki dokładnie wymieszać i wyrobić - odstawić na 0,5 godz. do lodówki.

2. Farsz: Ziemniaka ugotować. Zagnieść z gharam masalą i szczyptą soli dodać groszku i kukurydzy. Wrzucić na podsmażoną cebulę.

Ciasto  rozwałkować, wyciąć koła, przekroić na pół i napełnić farszem i zlepić w ten sposób:



Piec w temperaturze 200 st. C przez 15 minut. 






Smacznego!


Komentarze

Popularne posty