Zawijańce z ciasta francuskiego

SKŁADNIKI

  • opakowanie ciasta francuskiego (375 g)
  • opakowanie tofu* (200 g)
  • 100 g tartego sera żółtego wegańskiego**

SOS

  • 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego (40 g)
  • 4 łyżki ketchupu (40 g)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  1. Wszystkie składniki na sos dokładnie mieszamy (koncentrat pomidorowyketchupsólpapryka ostrazioła prowansalskie).
  2. Ciasto francuskie rozwijamy i smarujemy sosem.
  3. Następnie mocno odciskamy tofu z zalewy (można dodatkowo odcisnąć je w papierowy ręcznik).
  4. Tofu ścieramy na tarce o grubych oczkach lub drobno siekamy.
  5. Połowę ciasta posypujemy tofu oraz serem żółtym.
  6. Przykrywamy drugą połową ciasta i kroimy na 10 pasków.
  7. Każdy pasek skręcamy, najlepiej podwójnie. Jeśli troche tofu/sera się rozsypie lub odklei to się nie przejmujcie, po upieczeniu to nie ma znaczenia
  8. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
  9. Paluchy pieczemy około 20 minut do zarumienienia.
  10. Upieczone odstawiamy na kilka minut by ostygły, wówczas również stwardnieją.
  11. Podajemy solo lub z wege pesto.

Komentarze

Popularne posty