Przejdź do głównej zawartości
Zawijańce z ciasta francuskiego
SKŁADNIKI
- opakowanie ciasta francuskiego (375 g)
- opakowanie tofu* (200 g)
- 100 g tartego sera żółtego wegańskiego**
SOS
- 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego (40 g)
- 4 łyżki ketchupu (40 g)
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej
- łyżeczka ziół prowansalskich
- Wszystkie składniki na sos dokładnie mieszamy (koncentrat pomidorowy, ketchup, sól, papryka ostra, zioła prowansalskie).
- Ciasto francuskie rozwijamy i smarujemy sosem.
- Następnie mocno odciskamy tofu z zalewy (można dodatkowo odcisnąć je w papierowy ręcznik).
- Tofu ścieramy na tarce o grubych oczkach lub drobno siekamy.
- Połowę ciasta posypujemy tofu oraz serem żółtym.
- Przykrywamy drugą połową ciasta i kroimy na 10 pasków.
- Każdy pasek skręcamy, najlepiej podwójnie. Jeśli troche tofu/sera się rozsypie lub odklei to się nie przejmujcie, po upieczeniu to nie ma znaczenia
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
- Paluchy pieczemy około 20 minut do zarumienienia.
- Upieczone odstawiamy na kilka minut by ostygły, wówczas również stwardnieją.
- Podajemy solo lub z wege pesto.
Komentarze
Prześlij komentarz