KASZOTTO Z BAKŁAŻANEM I POMIDORAMI
SKŁADNIKI
2 PORCJE
- 100 g (1 woreczek) kaszy gryczanej
- oliwa lub olej kokosowy
- Dwa bataty
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1/4 pora
- 1/2 papryczki chili
PRZYGOTOWANIE
- Kaszę gryczaną ugotować i odcedzić.
- Na patelnię wlać 2 łyżki oliwy, dodać obranego i pokrojonego w małą kosteczkę batata i smażyć go przez ok. 5 minut aż zmięknie, w międzyczasie co chwilę zamieszać.
- Dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę, pokrojony na plasterki czosnek oraz tymianek. Smażyć co chwilę mieszając przez ok. 2 minuty.
- Przesunąć zawartość patelni na bok i w wolne miejsce dodać łyżkę oliwy i drobno pokrojonego pora. Smażyć pod przykryciem przez ok. 5 minut, od czasu do czasu zamieszać, w międzyczasie doprawić solą i pieprzem.
- Dodać pokrojoną papryczkę chili i ugotowaną kaszę, wymieszać i wszystko razem podgrzać.
Przepis pochodzi ze strony: https://www.kwestiasmaku.com/przepis/kasza-gryczana-smazona-z-batatami-porem-i-chili
Komentarze
Prześlij komentarz