Ciasto marchewkowe
Składniki :
- 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej
- 3/4 szklanki cukru trzcinowego
- po łyżeczce proszku do pieczenia, sody i gałki muszkatołowej
- szczypta soli i kardamonu
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 2 szklanki marchwi startej na średnich oczkach
- 1 szklanka mleka roślinnego
- 1 łyżka octu jabłkowego
- orzechy, pistacje
Przygotowanie :
- Mąkę, proszek i sodę przesiewamy, dodajemy cukier oraz wszystkie przyprawy - mieszamy razem
- W osobnej misce mieszamy mleko z octem, po kilku minutach dodajemy olej oraz startą marchew
- mokre składniki dodajemy łączymy z suchymi i krótko mieszamy do połączenia składników
- Do natłuszczonej foremki przelewamy masę, wygładzamy z wierzchu
- Pieczemy w 180*C przez 45-50 min. Upieczone pozostawiamy do wystudzenia.
- Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz