Ciasto marchewkowe

Składniki :

  • 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego
  • po łyżeczce proszku do pieczenia, sody i gałki muszkatołowej
  • szczypta soli i kardamonu
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 2 szklanki marchwi startej na średnich oczkach
  • 1 szklanka mleka roślinnego
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • orzechy, pistacje 


Przygotowanie :
  1. Mąkę, proszek i sodę  przesiewamy, dodajemy cukier oraz wszystkie przyprawy - mieszamy razem
  2. W osobnej misce mieszamy mleko z octem, po kilku minutach dodajemy olej oraz startą marchew
  3. mokre składniki dodajemy łączymy z suchymi i krótko mieszamy do połączenia składników
  4. Do natłuszczonej foremki przelewamy masę, wygładzamy z wierzchu
  5. Pieczemy w 180*C przez 45-50 min. Upieczone pozostawiamy do wystudzenia.
  6. Smacznego!

Komentarze

Popularne posty