Zupa z botwinki

Składniki:
  • 1 duży pęczek botwiny
  • 1 duży pęczek koperku
  • 1 średnia marchewka
  • 3 średnie, młode ziemniaki
  • 1,5 litra wody
  • przyprawy: łyżka cukru, 3 łyżki octu jabłkowego, płaska łyżka soli, płaska łyżeczka pieprzu

Botwinka wegańska

Botwinka powinna być już "podrośnięta", czyli w pęczku zawierać kilka buraczków wielkości nawet mandarynki. Jeśli masz drobniejsze buraczki, to warto użyć dwóch pęczków. Opłucz je. Odetnij buraczki i obierz. Botwinę posiekaj a buraczki pokrój w kostkę nie większą niż 1 cm.

Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę wielkości 1 cm. Wszystkie warzywa zalej wodą - nie więcej niż 1,5 litra i zagotuj. Od momentu zagotowania wody odczekaj 20 minut.

Po 20 minutach gotowania zupy, na małej mocy palnika, dodaj poszatkowany koperek, cukier, sól, pieprz, ocet lub sok z cytryny. Całość zamieszaj i gotuj jeszcze kilka minut. Spróbuj czy Ci smakuje. W razie potrzeby dodaj więcej przypraw.

Smacznego! 

 


 

Przepis pochodzi ze strony: https://aniagotuje.pl/przepis/delikatna-weganska-botwinka

Komentarze

Popularne posty