Wege hot dog
Składniki:
Kiełbaski z fasoli:
- 200 g białej fasoli z puszki
- Pół szklanki orzechów włoskich
- 200 ugotowanej kaszy jaglanej
- 3 łyżki bułki tartej
- Skórka starta z 1 cytryny
- Pół pęczka pietruszki
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
Surówka:
- ¼ małej główki czerwonej kapusty
- 1 marchewka
- Sok z 1 cytryny
- 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- 1 jabłko
- 1 łyżeczka harrisy
Dodatkowo:
- 6 bułek do hot dogów
- Pikantny sos pomidorowy
- Świeże zioła (np. kolendra, pietruszka lub bazylia)
Wykonanie:
Wszystkie składniki na kiełbaski zmiksuj w malakserze do uzyskania gęstej masy. Gdyby okazała się zbyt rzadka, dodaj do niej nieco więcej bułki tartej. Przełóż ją do miski, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na dwie godziny. Po tym czasie możesz uformować z niej 6 niedużych kiełbasek. Posmaruj je oliwą z oliwek, przełóż na płytę grilla i piecz ze wszystkich stron do momentu, aż się zarumienią. Możesz też przygotować je wcześniej w piekarniku, a następnie jedynie odgrzać je na grillu.
Aby przygotować surówkę, poszatkuj drobno kapustę, a następnie wymieszaj ją ze startą na tarce o grubych oczkach marchewką i jabłkiem. Całość skrop sokiem z cytryny. Dodaj jogurt i harrisę, a następnie dokładnie wymieszaj. Odstaw na ok. pół godziny.
Bułki do hot dogów posmaruj pikantnym sosem pomidorowym, włóż do każdej z nich porcję surówki oraz kiełbaskę z fasoli. Udekoruj ulubionymi ziołami.
Smacznego!
Przepis pochodzi ze strony: https://www.brw.pl/blog/grill-bez-miesa-potrawy-wege-z-grilla/
Komentarze
Prześlij komentarz