Wege hot dog

Składniki:

Kiełbaski z fasoli:

  • 200 g białej fasoli z puszki
  • Pół szklanki orzechów włoskich
  • 200 ugotowanej kaszy jaglanej
  • 3 łyżki bułki tartej
  • Skórka starta z 1 cytryny
  • Pół pęczka pietruszki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich

Surówka:

  • ¼ małej główki czerwonej kapusty
  • 1 marchewka
  • Sok z 1 cytryny
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 jabłko
  • 1 łyżeczka harrisy

Dodatkowo:

  • 6 bułek do hot dogów
  • Pikantny sos pomidorowy
  • Świeże zioła (np. kolendra, pietruszka lub bazylia)

 

Wykonanie:

Wszystkie składniki na kiełbaski zmiksuj w malakserze do uzyskania gęstej masy. Gdyby okazała się zbyt rzadka, dodaj do niej nieco więcej bułki tartej. Przełóż ją do miski, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na dwie godziny. Po tym czasie możesz uformować z niej 6 niedużych kiełbasek. Posmaruj je oliwą z oliwek, przełóż na płytę grilla i piecz ze wszystkich stron do momentu, aż się zarumienią. Możesz też przygotować je wcześniej w piekarniku, a następnie jedynie odgrzać je na grillu.

Aby przygotować surówkę, poszatkuj drobno kapustę, a następnie wymieszaj ją ze startą na tarce o grubych oczkach marchewką i jabłkiem. Całość skrop sokiem z cytryny. Dodaj jogurt i harrisę, a następnie dokładnie wymieszaj. Odstaw na ok. pół godziny.

Bułki do hot dogów posmaruj pikantnym sosem pomidorowym, włóż do każdej z nich porcję surówki oraz kiełbaskę z fasoli. Udekoruj ulubionymi ziołami.




Smacznego!



Przepis pochodzi ze strony:  https://www.brw.pl/blog/grill-bez-miesa-potrawy-wege-z-grilla/

Komentarze

Popularne posty