Ciasto z truskawkami

Składniki na tortownica o średnicy 24 - 30 cm albo nieduża prostokątna blaszka::

¾ szklanki mleka sojowego
1 ½ łyżki octu

1 ½ szklanki mąki pszennej (210 g)
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody
½ łyżeczki soli

½ – ¾ szklanki cukru trzcinowego (115 – 170 g)
7 łyżek oleju
¼ szklanki aquafaby, czyli wody z puszki lub słoika ciecierzycy
kilka kropli ekstraktu waniliowego, opcjonalnie
oraz: truskawki lub inne sezonowe owoce, opcjonalnie cukier puder

Przygotowanie:
  1. Piekarnik rozgrzać do 175 stopni. Do wysokiego naczynia blendera wlać mleko i ocet. W dużej misce wymieszać mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę i sól.
  2. Żeby mleko z octem postało dłużej, teraz przygotować owoce, krojąc truskawki na mniejsze kawałki. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.
  3. Do wysokiego naczynia ze ściętym mlekiem dodać cukier, olej oraz aquafabę. Przy pomocy ręcznego blendera zblendować na gładki płyn.
  4. Wlewać powoli mokre składniki do suchych, mieszając wszystko silikonową szpatułą lub łyżką. Mieszać krótko, tylko do połączenia się składników.
  5. Wlać ciasto do przygotowanej tortownicy, wysypać truskawki, włożyć do rozgrzanego piekarnika i piec przez 40 – 45 minut do momentu, aż ciasto będzie rumiane. Dobrze smakuje oprószone cukrem pudrem, świetne również następnego dnia.

 


Smacznego!

 


 Przepis pochodzi ze strony: https://www.jadlonomia.com/przepisy/proste-ciasto-z-truskawkami/

Komentarze

Popularne posty