Pasta z soczewicy do chleba

Składniki:
  • 200 g suchej soczewicy ( ja użyłam czerwonej, autorka przepisu zielonej)
  • 100 g pomidorów bez skórki
  • 3 kawałki suszonego pomidora z oleju
  • 2 łyżki delikatnej oliwy
  • sok z połówki cytryny
  • solidna szczypta soli i cukru 

Jeśli używasz soczewicy suchej i musisz ją wcześniej ugotować, to szykowanie pasty wydłuży Ci się do około 35 minut. 
W osobnym naczynku umieść kilka kawałków suszonego pomidora z oleju. Kawałki pomidorów pokrój dodatkowo na mniejsze kawałki. Ponieważ do pasty potrzebujesz też użyć dwie łyżki oleju lub oliwy, możesz śmiało użyć właśnie oleju ze słoika z suszonym pomidorem. Taki olej jest bardzo aromatyczny.
Do miski z kawałkami suszonego pomidora dodaj też około 100 gramów pomidorów z puszki lub kartonika bez skóry lub obierz ze skóry średniej wielkości pomidora i pokrój na mniejsze kawałki.  
Pomidory suszone wraz z olejem i kawałkami świeżych pomidorów zmiksuj na gładko tak samo, jak ugotowaną soczewicę i połącz wszystko w jednym naczyniu. Dodaj też sok wyciśnięty z połówki cytryny oraz solidną szczyptę soli i cukru. Jeśli masz świeże zioła, to możesz też dodać trochę siekanej natki pietruszki, kolendry lub oregano.  

Komentarze

Popularne posty