Pasta z soczewicy do chleba
Składniki:
- 200 g suchej soczewicy ( ja użyłam czerwonej, autorka przepisu zielonej)
- 100 g pomidorów bez skórki
- 3 kawałki suszonego pomidora z oleju
- 2 łyżki delikatnej oliwy
- sok z połówki cytryny
- solidna szczypta soli i cukru
Jeśli używasz soczewicy suchej i musisz ją wcześniej ugotować, to szykowanie pasty wydłuży Ci się do około 35 minut.
W osobnym naczynku umieść kilka kawałków suszonego pomidora z oleju. Kawałki pomidorów pokrój dodatkowo na mniejsze kawałki. Ponieważ do pasty potrzebujesz też użyć dwie łyżki oleju lub oliwy, możesz śmiało użyć właśnie oleju ze słoika z suszonym pomidorem. Taki olej jest bardzo aromatyczny.
Do miski z kawałkami suszonego pomidora dodaj też około 100 gramów pomidorów z puszki lub kartonika bez skóry lub obierz ze skóry średniej wielkości pomidora i pokrój na mniejsze kawałki.
Pomidory suszone wraz z olejem i kawałkami świeżych pomidorów zmiksuj na gładko tak samo, jak ugotowaną soczewicę i połącz wszystko w jednym naczyniu. Dodaj też sok wyciśnięty z połówki cytryny oraz solidną szczyptę soli i cukru. Jeśli masz świeże zioła, to możesz też dodać trochę siekanej natki pietruszki, kolendry lub oregano.
Przepis pochodzi ze strony: https://aniagotuje.pl/przepis/pasta-z-soczewicy-i-pomidorow
Komentarze
Prześlij komentarz