Pasta gryczana z cebulką i jabłkiem

Składniki


90g Kasza gryczana, sucha 

1 sztuka Liść laurowy

2 sztuki Ziele angielskie

1 ząbek Czosnek

250g Woda mineralna 

 Cebula

Jabłko średnie

2,5g Cukier 

60g Olej rzepakowy 

1g Majeranek

1g Tymianek suszony

3g Papryka słodka

10g Sos sojowy 

1g Sól biała 

1g Pieprz czarny 
KROK 1: Kaszę gryczaną zalej wodą, dodaj liść laurowy, ziele angielskie i czosnek, i gotuj wg czasu podanego na opakowaniu. Odcedź i usuń przyprawy (oprócz czosnku).
KROK 2: Cebulę i jabłko obierz, pokrój w drobną kostkę, posyp cukrem i podsmaż na 2 łyżkach oleju, na małym ogniu przez ok. 10 minut, do zarumienienia.
KROK 3: Kaszę przełóż do miski, dodaj resztę oleju, majeranek, tymianek, wędzoną paprykę, sos sojowy i czosnek, i zmiksuj blenderem na gładką pastę. Do masy delikatnie wmieszaj podprażoną cebulę z
jabłkiem, dopraw pieprzem i solą do smaku.

Smacznego!

Komentarze

Popularne posty