Ciasto bananowe
Składniki na jedną keksówkę:
1 ½ szklanki mąki
⅓ szklanki oleju
⅓ szklanki brązowego cukru
⅓ szklanki mleka roślinnego
2 dojrzałe banany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
ewentualnie: 1 szklanka ulubionych dodatków ( orzechy pekan, gorzką czekoladę)
⅓ szklanki oleju
⅓ szklanki brązowego cukru
⅓ szklanki mleka roślinnego
2 dojrzałe banany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
ewentualnie: 1 szklanka ulubionych dodatków ( orzechy pekan, gorzką czekoladę)
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Keksówkę posmarować delikatnie olejem.
- W mniejszej miseczce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia oraz sól, a w większej olej oraz cukier. Banany dokładnie rozgnieść widelcem lub blenderem na gładką masę, następnie dodać je do płynnych składników razem z mlekiem i dokładnie wymieszać lub zblendować.
- Połączyć składniki suche z mokrymi i wymieszać łyżką, dopóki się nie połączą.Na sam koniec dodać dodatki i jeszcze raz krótko wymieszać.
- Ciasto przełożyć do foremki i piec około 45-50 minut. Wystudzić i jeść solo albo posmarowane masłem orzechowym.
Smacznego!
Przepis pochodzi ze strony: https://www.jadlonomia.com/przepisy/weganskie-ciasto-bananowe/
Komentarze
Prześlij komentarz