Zupa marchewkowa

SKŁADNIKI


  • 1 kg marchwi
  • 1 cebula
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 3 cm kawałek imbiru
  • 1/2 papryczki chili 
  • 1 łyżka oliwy 
  • 1 litr bulionu jarzynowego
  • 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego


PRZYGOTOWANIE 

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Marchew obrać, przyciąć końce, opłukać, duże marchewki przekroić wzdłuż, mniejsze i średnie pozostawić w całości.
  • Marchewki ułożyć na blaszce do pieczenia (może być szklana jeśli mamy). Dodać nieobrane cebulki, czosnek w łupince, imbir oraz papryczkę chili. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 1 godzinę.
  • W dużym garnku podgrzać oliwę, dodać upieczone pokrojone i obrane chili, obrany i starty imbir (bez włókien) i zacząć podsmażać. Dodać obrany czosnek i obraną z łusek cebulkę. Smażyć wszystko przez około 3 minuty co chwilę mieszając.



  • Następnie dodać pokrojoną upieczoną marchewkę, a po minucie wlać bulion (najlepiej gorący). Po zagotowaniu gotować jeszcze przez około 3 minuty. Zmiksować blenderem na gładkie purée, sprawdzić doprawienie solą.

  • Wlać mleko kokosowe i zagotować. Zupa jest już gotowa do podania, chyba, że jest za gęsta, wówczas można rozcieńczyć ją przegotowaną wodą lub bulionem. 

Komentarze

Popularne posty