Zupa marchewkowa
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Marchew obrać, przyciąć końce, opłukać, duże marchewki przekroić wzdłuż, mniejsze i średnie pozostawić w całości.
- Marchewki ułożyć na blaszce do pieczenia (może być szklana jeśli mamy). Dodać nieobrane cebulki, czosnek w łupince, imbir oraz papryczkę chili. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 1 godzinę.
- W dużym garnku podgrzać oliwę, dodać upieczone pokrojone i obrane chili, obrany i starty imbir (bez włókien) i zacząć podsmażać. Dodać obrany czosnek i obraną z łusek cebulkę. Smażyć wszystko przez około 3 minuty co chwilę mieszając.
- Następnie dodać pokrojoną upieczoną marchewkę, a po minucie wlać bulion (najlepiej gorący). Po zagotowaniu gotować jeszcze przez około 3 minuty. Zmiksować blenderem na gładkie purée, sprawdzić doprawienie solą.
- Wlać mleko kokosowe i zagotować. Zupa jest już gotowa do podania, chyba, że jest za gęsta, wówczas można rozcieńczyć ją przegotowaną wodą lub bulionem.
Smacznego!
Przepis pochodzi pochodzi ze strony: https://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/marchewka/zupa_marchwiowa/przepis.html
Przepis pochodzi pochodzi ze strony: https://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/marchewka/zupa_marchwiowa/przepis.html
Komentarze
Prześlij komentarz