Szaszłyki wegańskie
Składniki:
2 opakowania tofu
2 czerwone papryki
1 cukinia
1 batat
kilka łyżek oleju
Marynata:
2 łyżki oleju
2 łyżki ostrej musztardy
2 łyżki syropu z agawy lub miodu
1 łyżka sosu sojowego
1 ząbek czosnku
sól i czarny pieprz
Przygotowanie:
- Kilka godzin lub dzień przed grillowaniem w naczyniu blendera zmiksować wszystkie składniki marynaty. Tofu pokroić w dużą kostkę, zalać marynatą i zostawić na kilka godzin w lodówce w szczelnie zamkniętym woreczku lub plastikowym pojemniku.
- W dniu grillowania warzywa pokroić w duże kawałki, delikatnie natrzeć olejem i oprószyć solą, nabijać na patyczki do szaszłyków na przemian z zamarynowanym tofu. Grillować z kilku stron do czasu, aż warzywa będą miękkie i lekko przypalone. Pozostałą marynatą polać gotowe szaszłyki
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz