Burger meksykański

Składniki na około 14 sztuk w zależności od rozmiaru: 
¾ szklanki suchej kaszy jaglanej 
1 puszka czerwonej fasoli (lub 1½ szklanki namoczonej i ugotowanej) 
1 puszka kukurydzy 
5 łyżeczek koncentratu pomidorowego 
3 łyżki zmielonych płatków owsianych ½ szklanki pestek słonecznika 
1 łyżeczka mielonych nasion kolendry 1 łyżka płatków drożdżowych(opcjonalnie) 
2 łyżeczki wędzonej papryki słodkiej 
1 mała papryczka chili (kawałek) 
1 mała czerwona cebula 3 łyżki oleju rzepakowego 1 spory pęczek świeżej kolendry 
dodatkiwegański majonezsos BBQ, salsa, awokado, mięta, pomidor, cebula itd. 
sól, pieprz 








1. Kaszę przepłucz wrzącą wodą. W około 1½–2 szklankach wody rozpuść koncentrat pomidorowy, zalej płynem kaszę i doprowadź do wrzenia. Gotuj kaszę na średnim ogniu, aż wchłonie wodę i odrobinę się rozklei (ale nie za bardzo, bo burgery będą zbyt miękkie). 
2. Fasolę i kukurydzę odsącz z zalewy i przepłucz. ¾ fasoli zmiksuj na gładką masę, a pozostałą cześć posiekaj na małe kawałki razem ze świeżą kolendrą i papryczką chili. 
3. Do ugotowanej kaszy dodaj pastę z fasoli, posiekaną fasolę i kukurydzę w całości (dowolna ilość, można mniej), zmiażdżone nasiona kolendry i drobno posiekaną cebulę. 
4. Ziarna słonecznika zmiel w młynku i dodaj je razem ze zmielonymi płatkami owsianymi 
(można po prostu użyć mąki owsianej) do masy. Następnie wlej olej, dodaj przyprawy i dopraw do smaku solą i pieprzem – ewentualnie większą ilością przypraw, w tym tych ulubionych (można dodać np. sos sojowy). 
5. Gotową masę odstaw do ostygnięcia na kilkanaście minut, aż zgęstnieje. W tym czasie 
nagrzej piekarnik do 200°C. 
6. Kotlety formuj dłońmi, co chwila zwilżając je wodą, aby burgery łatwiej się formowały. Piecz w piekarniku przez ok. 30 minut, aż będą powoli się przypalać i utworzy się charakterystyczna chrupiąca skorupka (polecam na termoobiegu), przewracając je na drugą stronę (ostrożnie, najlepiej łopatką) pod koniec pieczenia. Podawaj z dobrą grahamką, ulubionymi sosami i warzywami.

 Smacznego!




Przepis pochodzi ze strony: https://ervegan.com/2016/04/meksykanskie-burgery-kaszy-jaglanej-czerwonej-fasoli/

Komentarze

Popularne posty