Krem marchewkowy
Składniki:
♥ 7 marchewek ♥ 1 szklanka suchej, czerwonej soczewicy,
♥ 2 większe cebule,
♥ kilka kawałków suszonych pomidorów (u mnie było 10 sztuk),
♥ wege-kostka bez wzmacniaczy smaku i cukru lub domowy bulion warzywny (sama woda też wystarczy), sól,
♥ sok z cytryny,
♥ oliwa z oliwek
Marchew obieramy, myjemy i kroimy.
Gotujemy w nieco większej ilości wody (opcjonalnie wraz z kostką warzywną) aż marchew będzie
już tylko lekko twardawa.
Dorzucamy uprzednio namoczoną soczewicę i gotujemy ok. 15-20 minut (woda
powinna przykrywać marchew i soczewicę, ale nie wlej jej za dużo, gdyż
krem będzie zbyt płynny).
Studzimy.
Szklimy obrane i pokrojone cebule w oliwie z oliwek wymieszanej z wodą.
Miksujemy wszystko razem wraz z odrobiną soku z cytryny i pomidorami.
Krem podajemy z grzankami, mlekiem kokosowym i słonecznikiem.
Smacznego!
P.S Przepis z rewelacyjnej strony Agnieszki: http://www.agamasmaka.pl/2015/08/krem-z-marchwi-i-soczewicy.html
Komentarze
Prześlij komentarz