Krem marchewkowy

Składniki:
7  marchewek
1 szklanka suchej, czerwonej soczewicy, 
2 większe cebule,
kilka kawałków suszonych pomidorów (u mnie było 10 sztuk),
wege-kostka bez wzmacniaczy smaku i cukru lub domowy bulion warzywny (sama woda też wystarczy), sól,
sok z cytryny,
oliwa z oliwek





 
Marchew obieramy, myjemy i kroimy. 
Gotujemy w nieco większej ilości wody (opcjonalnie wraz z  kostką warzywną)  aż marchew będzie już tylko lekko twardawa.
Dorzucamy uprzednio namoczoną soczewicę i gotujemy ok. 15-20 minut (woda powinna przykrywać marchew i soczewicę, ale nie wlej jej za dużo, gdyż krem będzie zbyt płynny). 
Studzimy.
Szklimy obrane i pokrojone cebule w oliwie z oliwek wymieszanej z wodą.
Miksujemy wszystko razem wraz z odrobiną soku z cytryny i pomidorami. Krem podajemy z grzankami, mlekiem kokosowym i słonecznikiem.

Smacznego! 


P.S Przepis z rewelacyjnej strony Agnieszki: http://www.agamasmaka.pl/2015/08/krem-z-marchwi-i-soczewicy.html

Komentarze

Popularne posty