Fasolka szparagowa w sosie z pomidorów
Składniki na 2 - 4 porcje:
1/2 cebuli
oliwa
1 ząbek czosnku
400 g fasolki szparagowej, żółtej lub zielonej już ugotowanej
2 duże pomidory, najlepiej malinowe
1/8 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
do podania: pieprz, oliwki, oregano
Przygotowanie:
- Fasolkę oczyścić, ugotować, cebulę pokroić w kostkę. Na dnie patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i smażyć przez 2 – 3 minuty. W międzyczasie czosnek drobno posiekać i dodać do cebuli, smażyć przez 1 minutę. Wtedy dodać fasolkę i dokładnie mieszać przez kolejną minutę.
- Do fasolki na patelni zetrzeć pomidory.
- Dodać cynamon i sporą szczyptę soli. Porządnie zamieszać i przykryć patelnię pokrywką. Dusić przez 8 – 10 minut na dużym ogniu, czyli do czasu, aż fasolka będzie miękka, a sos kleisty.
Smacznego!
Przepis pochodzi ze strony: https://www.jadlonomia.com/przepisy/fasolka-po-grecku/
Komentarze
Prześlij komentarz