Wegan burger
Składniki:
♥2 szklanki startej marchewki
♥ 1 ½ szklanki ugotowanej kaszy jaglanej / ¾ suchej kaszy jaglanej (Do 2,5 szklanki wrzącej wody z dwoma łyżkami oleju i łyżeczką soli wrzucam przepłukaną na sitku kasze i gotuje ja przez 15-20 minut na małym ogniu)
♥ ½ szklanki prażonego słonecznika (3 łyżki oliwy, 1/3 łyżeczki soli)
Do patelni wlewamy zimną oliwę i dodajemy do niej słonecznik. Teraz możemy już włączyć palnik. Przystępujemy do mieszania. Po około 8-10 minutach solimy uprażone ziarna.)
♥ ½ szklanki prażonego sezamu
♥ czerwona cebula
♥ ½ szklanki bułki tartej
♥ ¼ szklanki oleju
♥ 3 łyżki mąki
♥ 2 łyżki sosu sojowego
♥ łyżeczka suszonego imbiru
♥ ¼ łyżeczki chili
♥ sól i czarny pieprz
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki wrzucamy do garnka i mieszamy aż do uzyskania klejącej masy. Jeżeli masa nie klei się wystarczająco, wystarczy dodać jeszcze więcej oleju i mąki.
- Lepimy kotlety (ważne jest, aby przed lepieniem burgerów umyć dłonie, nasmarować dokładnie olejem i dopiero wtedy formować burgery) układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej olejem żeby nie przywierało. Pieczemy 30 minut w temperaturze 200 stopni, w połowie czasu pieczenia obracamy kotlety na drugą stronę.
Bułki podgrzewam w piekarniku, następnie każdą przecinam i smaruję keczupem oraz jeszcze mniejsza ilością musztardy, do środka wkładam warzywa ( pomidora, ogórka kiszonego, sałatę i zieloną cebulkę) i kotleta.
Smacznego:)
Smacznego:)
Komentarze
Prześlij komentarz