Wegan burger





Składniki:


 ♥2 szklanki startej marchewki
1 ½ szklanki ugotowanej kaszy jaglanej / ¾ suchej kaszy jaglanej (Do 2,5 szklanki wrzącej wody z dwoma łyżkami oleju i łyżeczką soli wrzucam przepłukaną na sitku kasze i gotuje ja przez 15-20 minut na małym ogniu) 
½ szklanki prażonego słonecznika (3 łyżki oliwy1/3 łyżeczki soli)

Do patelni wlewamy zimną oliwę i dodajemy do niej słonecznik. Teraz możemy już włączyć palnik. Przystępujemy do mieszania. Po około 8-10 minutach  solimy uprażone ziarna.)
½ szklanki prażonego sezamu
♥  czerwona cebula
½ szklanki bułki tartej
¼ szklanki oleju
3 łyżki mąki
2 łyżki sosu sojowego
łyżeczka suszonego imbiru
¼ łyżeczki chili
sól i czarny pieprz

Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki wrzucamy do garnka i mieszamy aż do uzyskania klejącej masy. Jeżeli masa nie klei się wystarczająco, wystarczy dodać jeszcze więcej oleju i mąki.
  2. Lepimy kotlety (ważne jest, aby przed lepieniem burgerów umyć dłonie, nasmarować dokładnie olejem i dopiero wtedy formować burgery) układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej olejem żeby nie przywierało. Pieczemy 30 minut w temperaturze 200 stopni, w połowie czasu pieczenia obracamy kotlety na drugą stronę.
Bułki podgrzewam w piekarniku, następnie każdą przecinam i smaruję keczupem oraz jeszcze mniejsza ilością musztardy, do środka wkładam warzywa ( pomidora, ogórka kiszonego, sałatę i zieloną cebulkę) i kotleta. 

Smacznego:)



Komentarze

Popularne posty