Burgery z buraków
♥ ok. 2-3 średnie buraki (2 ubite szklanki po starciu)
♥ czerwona cebula
♥ 2 duże ząbki czosnku
♥ szklanka kaszy jaglanej
♥ kostka warzywna 1/2 szklanki ziaren słonecznika
♥ 1/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
♥ 1/4 szklanki oleju
♥ 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
♥ 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
♥ łyżeczka mielonego imbiru (można dać świeży)
♥ 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne (można dać 1/4 łyżeczki)
♥ 3 łyżki ziaren sezamu
♥ sól
♥ świeżo zmielony czarny pieprz
Przepis pochodzi ze strony https://www.mniammniam.com/burgery-buraczane-nie-tylko-dla-wegan-wg-jadlonomii
♥ czerwona cebula
♥ 2 duże ząbki czosnku
♥ szklanka kaszy jaglanej
♥ kostka warzywna 1/2 szklanki ziaren słonecznika
♥ 1/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
♥ 1/4 szklanki oleju
♥ 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
♥ 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
♥ łyżeczka mielonego imbiru (można dać świeży)
♥ 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne (można dać 1/4 łyżeczki)
♥ 3 łyżki ziaren sezamu
♥ sól
♥ świeżo zmielony czarny pieprz
- Obierz buraki. Ugotuj kaszę jaglaną - dokładnie wypłucz kaszę pod bieżącą wodę, żeby pozbyć się saponin (inaczej kasza będzie gorzka). Wrzuć do lekko osolonego wrzątku (2,5 szklanki wody na 1 szklankę kaszy). Na małym ogniu gotuj ok. 15 minut, aż kasza wchłonie całą wodę. Dodaj pół kostki bulionu warzywnego. Przestudź.
- Piekarnik nagrzej do 200 stopni Celsjusza.
- Buraki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulę posiekaj naprawdę drobno. Pokrój drobno natkę pietruszki. Czosnek posiekaj bardzo drobno lub zetrzyj na tarce. Na suchej patelni podpraż ziarna słonecznika.
- Wszystkie składniki przełóż do dużej miski i wymieszaj dokładnie. Warto użyć rękawiczek, bo burak bardzo barwi ręce.
- Formuj zgrabne burgery i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Możesz je dodatkowo posypać odrobiną sezamu.
- Piecz ok. 30-40 minut (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Następnie delikatnie przewróć na drugą stronę i podpiecz jeszcze ok. 10 minut lub 5 minut z funkcją grill.
- Podawaj z podpieczonymi bułkami oraz warzywami i sosami, jakimi lubisz najbardziej
Przepis pochodzi ze strony https://www.mniammniam.com/burgery-buraczane-nie-tylko-dla-wegan-wg-jadlonomii
Komentarze
Prześlij komentarz