Ryż z sosem pomidorowym

Składniki:


2 cebule (200 g)                              
100 g ryżu białego/brązowego      
puszka pomidorów                    
2 łyżki oliwy (20 g)                    
przyprawy (sól, pieprz, sos sojowy)




  1. Odmierzam szklankę ryżu. Wsypuję go na sito. Płuczę potrząsając pod kranem z płynącą ciepłą wodą. Do czasu, aż woda zmieni kolor z białej na przeźroczystą.
  2. Zagotowuje 2 szklanki wody z 3 łyżkami oleju i szczyptą lub małą łyżeczką soli. Na gotującą się wodę wrzucam ryż. Mieszam żeby nie przykleił się do dna garnka i czekam do zagotowania.
  3. Po ponownym zagotowaniu, przykręcam gaz na malutki, przykrywam pokrywką i zostawiam na 10-12 minut na gazie.
  4.  Wyłączam gaz. Owijam garnek w kołdrę i zostawiam ok 15 minut.

     5. Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, aż do jej przeszklenia, po      czym dorzucamy pomidory w puszcze i całość smażymy przez około 5-10 minut, by z sosu wyparowała część wody. Przyprawiamy wedle uznania (u mnie są to bazylia, czosnek, sos sojowy oraz sól i pieprz). Ugotowany ryż łączymy z sosem.




Smacznego :)

 

Komentarze

Popularne posty