Ryż z sosem pomidorowym
Składniki:
♥ 2 cebule (200 g)
♥ 100 g ryżu białego/brązowego
♥ puszka pomidorów
♥ 2 łyżki oliwy (20 g)
♥ przyprawy (sól, pieprz, sos sojowy)
♥ 2 cebule (200 g)
♥ 100 g ryżu białego/brązowego
♥ puszka pomidorów
♥ 2 łyżki oliwy (20 g)
♥ przyprawy (sól, pieprz, sos sojowy)
- Odmierzam szklankę ryżu. Wsypuję go na sito. Płuczę potrząsając pod kranem z płynącą ciepłą wodą. Do czasu, aż woda zmieni kolor z białej na przeźroczystą.
- Zagotowuje 2 szklanki wody z 3 łyżkami oleju i szczyptą lub małą łyżeczką soli. Na gotującą się wodę wrzucam ryż. Mieszam żeby nie przykleił się do dna garnka i czekam do zagotowania.
- Po ponownym zagotowaniu, przykręcam gaz na malutki, przykrywam pokrywką i zostawiam na 10-12 minut na gazie.
- Wyłączam gaz. Owijam garnek w kołdrę i zostawiam ok 15 minut.
5. Na
patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, aż do jej przeszklenia, po czym
dorzucamy pomidory w puszcze i całość smażymy przez około 5-10 minut, by z sosu
wyparowała część wody. Przyprawiamy wedle uznania (u mnie są to bazylia,
czosnek, sos sojowy oraz sól i pieprz). Ugotowany ryż łączymy z sosem.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz