Ryż na mleku kokosowym (+z jabłkami)

Składniki:


  1 szklanka ryżu 
  1 szklanka mleka kokosowego z puszki
  sól
Z jabłkami:
♥  2-3szt. jabłek odmiany: reneta, antonówka lub papierówka
♥  3 łyżeczki cynamonu
♥  1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie:


Ryż opłukać, aż woda przestanie się zabielać, namoczyć przez 20 minut, odcedzić. Zagotować mleko z 1/2 szklanki wody. Do wrzącego płynu wsypać mokry ryż, zamieszać. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć gaz i gotować pod przykryciem, aż cały płyn się wchłonie. Nie mieszać. Spróbować czy jest miękki, zdjąć z ognia i odstawić na 10 minut (najlepiej owinięty w koc). Przed podaniem wzruszyć widelcem ziarna, by się rozsypały. Można dokroić owoce i pokruszyć cynamonem.

Wersja z jabłkami:
W międzyczasie przygotować jabłka: obrać, pokroić na ćwiartki, wykroić gniazda nasienne, zetrzeć na tarce. W garnku lub większej patelni wlać trochę oleju dodać 3 łyżki cukru a po chwili wrzucić jabłka. Dodać sok z cytryny i smażyć co chwilę mieszając przez ok. 10 minut aż jabłka zmiękną. Dodać 1 łyżeczkę cynamonu i wymieszać. Doprawić większą ilością cukru w razie potrzeby.

Smacznego!
 

Komentarze

Popularne posty