Ryż na mleku kokosowym (+z jabłkami)
Składniki:
♥ 1 szklanka ryżu
♥ 1 szklanka mleka kokosowego z puszki
♥ sól
Z jabłkami:
♥ 2-3szt.
jabłek odmiany: reneta, antonówka lub papierówka
♥ 3 łyżeczki cynamonu
♥ 1 łyżka soku z cytryny
♥ 3 łyżeczki cynamonu
♥ 1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:
Ryż opłukać, aż woda przestanie się zabielać,
namoczyć przez 20 minut, odcedzić. Zagotować mleko z 1/2 szklanki wody.
Do wrzącego płynu wsypać mokry ryż, zamieszać. Doprowadzić do wrzenia,
zmniejszyć gaz i gotować pod przykryciem, aż cały płyn się wchłonie. Nie
mieszać. Spróbować czy jest miękki, zdjąć z ognia i odstawić na 10
minut (najlepiej owinięty w koc). Przed podaniem wzruszyć widelcem ziarna, by się rozsypały. Można dokroić owoce i pokruszyć cynamonem.
Wersja z jabłkami:
W międzyczasie przygotować jabłka:
obrać, pokroić na ćwiartki, wykroić gniazda nasienne, zetrzeć na tarce. W
garnku lub większej patelni wlać trochę oleju dodać 3 łyżki cukru a
po chwili wrzucić jabłka. Dodać sok z cytryny i smażyć co chwilę mieszając
przez ok. 10 minut aż jabłka zmiękną. Dodać 1 łyżeczkę cynamonu i
wymieszać. Doprawić większą ilością cukru w razie potrzeby.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz