Zupa pokrzywowa

Składniki:

duże sitko młodych listków pokrzywy
1 puszka mleka kokosowego
3 litry bulionu warzywnego
2 cebule
2 ząbki czosnku
olej
sól
czarny pieprz
do podania grzanki lub ugotowane ziemniaki

Przygotowanie:

1. Górne pędy pokrzyw płuczemy na sicie.
2. Cebule obieramy, szatkujemy i podsmażamy z pokrojonymi ząbkami czosnku na 3-4 łyżkach oliwy lub oleju. Solimy. Cebule przekładamy do garnka i dodajemy bulion. Zagotowujemy.
3.   Na gotujący się płyn wrzucamy pędy pokrzywy. Gotujemy około 15-20 minut aż będą miękkie.
4. Zupę miksujemy. Doprawiamy solą, pieprzem i wlewamy mleko kokosowe.
5. Dorzucamy grzanki.



 Smacznego!:)



















Przepis pochodzi od: https://www.olgasmile.com/zupa-z-pokrzywy.html

#zupa#pokrzywa#wegan

Komentarze

Popularne posty