Ciasto drożdzowe z jabłkami i cynamonem




♥  3 szklanki mąki
♥  50g drożdży
♥  1 szklanki mleka sojowego
♥  3 łyżki cukru
♥  1/4 szklanki oleju
♥  szczypta soli
♥  1- 2 kwaśne jabłka (antonówka, szara reneta)
♥  1/2 szklanki rodzynek
♥  2 łyżki cukru (najlepiej brązowego) + 1 łyżeczka cynamonu
 




Przygotowanie:
1. Rozrabiamy 3 łyżki cukru i drożdże w letnim mleku, przykrywamy ścierką i odstawiamy do wyrośnięcia. 
2. Rodzynki zalewamy gorącą wodą i odstawiamy pod przykryciem na około 15 minut, po czym wylewamy wodę. 
3. Do rozczynu wlewamy olej, dodajemy mąkę, rodzynki, sól i dokładnie mieszamy.
4. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. 
5. Przekładamy ciasto do wysmarowanej tłuszczem podłużnej foremki. Na wierzchu układamy obrane i pokrojone jabłka i posypujemy cukrem zmieszanym z cynamonem. 
6. Odstawiamy w ciepłe miejsce na kolejne 15-20 minut.
Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 50 minut.

Smacznego!:)

Komentarze

Popularne posty