Ciasto drożdzowe z jabłkami i cynamonem
♥ 3 szklanki mąki
♥ 50g drożdży
♥ 1 szklanki mleka sojowego
♥ 3 łyżki cukru
♥ 1/4 szklanki oleju
♥ szczypta soli
♥ 1- 2 kwaśne jabłka (antonówka, szara reneta)
♥ 1/2 szklanki rodzynek
♥ 2 łyżki cukru (najlepiej brązowego) + 1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
1. Rozrabiamy 3 łyżki cukru i drożdże w letnim mleku, przykrywamy ścierką i odstawiamy do wyrośnięcia.
2. Rodzynki zalewamy gorącą wodą i odstawiamy pod przykryciem na około 15 minut, po czym wylewamy wodę.
3. Do rozczynu wlewamy olej, dodajemy mąkę, rodzynki, sól i dokładnie mieszamy.
4. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia.
5. Przekładamy ciasto do wysmarowanej tłuszczem podłużnej foremki. Na wierzchu układamy obrane i pokrojone jabłka i posypujemy cukrem zmieszanym z cynamonem.
6. Odstawiamy w ciepłe miejsce na kolejne 15-20 minut.
Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 50 minut.
Smacznego!:)
Komentarze
Prześlij komentarz