Drożdżowe pierożki z pieczarkami





Standardowe ciasto na pierożki:

50 g drożdży (pół kostki), rozmieszanych w:
1,5 szklanki letniej wody (mniej więcej 300 ml), z dodatkiem:
1 łyżeczki cukru

Odstawiamy na chwilę, żeby zaczęły sobie na tym cukrze pracować.

 W tym czasie wsypujemy do miski:


  0,5 kg mąki (najzwyklejszej pszennej),
♥ pieprz do smaku
1 łyżkę soli,
solidny syp ziół prowansalskich, do tego lejemy:
pół szklanki oleju i tę wodę z drożdżami- mieszamy a następnie wygniatamy ciasto.


Na farsz potrzebujemy:
♥ pieczarki (ok. 15 sztuk)
♥ duża cebula lub dwie ;) 


Przygotowanie:
 Posypujemy mąką stolnicę. Podsypując nieco mąką i zagniatamy ciasto.

Ciasto przykrywamy i odstawiamy na chwilę w jakieś ciepłe miejsce np. przy kaloryferze. Wałkujemy i wycinamy kółka. Nadziewamy je wcześniej przygotowanym farszem (pieczarki podsmażane z cebulką). Wkładamy do nagrzanego piekarnika i trzymamy aż się zarumienią:)





Smacznego:) i Wesołych Walentynek!


*p.s. Przepis zgapiony z super strony: http://wszystkojestwglowie.blogspot.com/2015/01/weganska-domowa-pizzacalzone-drozdzowe.html



#pieczarki#pierozki#wegan 

Komentarze

Popularne posty