Drożdżowe pierożki z pieczarkami
Standardowe ciasto na pierożki:
♥ 50 g drożdży (pół kostki), rozmieszanych w:
♥ 1,5 szklanki letniej wody (mniej więcej 300 ml), z dodatkiem:
♥ 1 łyżeczki cukru
Odstawiamy na chwilę, żeby zaczęły sobie na tym cukrze pracować.
W tym czasie wsypujemy do miski:
♥ 0,5 kg mąki (najzwyklejszej pszennej),
♥ pieprz do smaku
♥ 1 łyżkę soli,
♥ solidny syp ziół prowansalskich, do tego lejemy:
♥ pół szklanki oleju i tę wodę z drożdżami- mieszamy a następnie wygniatamy ciasto.
Na farsz potrzebujemy:
♥ pieczarki (ok. 15 sztuk)
♥ duża cebula lub dwie ;)
Przygotowanie:
Posypujemy mąką stolnicę. Podsypując nieco mąką i zagniatamy ciasto.
Ciasto przykrywamy i odstawiamy na chwilę w jakieś ciepłe miejsce np. przy kaloryferze. Wałkujemy i wycinamy kółka. Nadziewamy je wcześniej przygotowanym farszem (pieczarki podsmażane z cebulką). Wkładamy do nagrzanego piekarnika i trzymamy aż się zarumienią:)
Smacznego:) i Wesołych Walentynek!
*p.s. Przepis zgapiony z super strony: http://wszystkojestwglowie.blogspot.com/2015/01/weganska-domowa-pizzacalzone-drozdzowe.html
#pieczarki#pierozki#wegan
Komentarze
Prześlij komentarz