Zapiekanka ziemniaczano-dyniowa


Składniki:
10 ziemniaków
pół dyni, najlepiej hokkaido (nie trzeba obierać ze skórki! :)
4 cebule
2 puszki mleka kokosowego
3 łyżki curry
świeży imbir (wielkości kciuka) lub ostatecznie trochę mielonego
sól
pieprz
 
ew. inne przyprawy, np. gałka muszkatołowa, oregano lub kumin



1. Ziemniaki, dynię i cebulę pokroić w dość grube kawałki, wymieszać na blaszce z odrobiną oleju, solą, pieprzem, oregano. Wstawić do nagrzanego piekarnika (ok. 200 st. C).

2. Mleko kokosowe wymieszać z curry i startym imbirem. Gdy warzywa są już lekko miękkie, wyłożyć mleko na nie i zapiekać aż do całkowitej miękkości warzyw.

Całość powinna się piec w sumie ok. 40-50 min (mój piekarnik potrzebował niestety aż 80 minut:/ )

Smacznego!:)

#hokkaido#dynia#zapiekanka#ziemniak#wegan

Komentarze

Popularne posty