Zapiekanka ziemniaczano-dyniowa
Składniki:
♥ 10 ziemniaków
♥ pół dyni, najlepiej hokkaido (nie trzeba obierać ze skórki! :)
♥ 4 cebule
♥ 2 puszki mleka kokosowego
♥ 3 łyżki curry
♥ świeży imbir (wielkości kciuka) lub ostatecznie trochę mielonego
♥ sól
♥ pieprz
♥ew. inne przyprawy, np. gałka muszkatołowa, oregano lub kumin
♥ pół dyni, najlepiej hokkaido (nie trzeba obierać ze skórki! :)
♥ 4 cebule
♥ 2 puszki mleka kokosowego
♥ 3 łyżki curry
♥ świeży imbir (wielkości kciuka) lub ostatecznie trochę mielonego
♥ sól
♥ pieprz
♥ew. inne przyprawy, np. gałka muszkatołowa, oregano lub kumin
1. Ziemniaki, dynię i cebulę pokroić w dość grube kawałki,
wymieszać na blaszce z odrobiną oleju, solą, pieprzem, oregano. Wstawić do
nagrzanego piekarnika (ok. 200 st. C).
2. Mleko kokosowe wymieszać z curry i startym imbirem. Gdy warzywa są już lekko miękkie, wyłożyć mleko na nie i zapiekać aż do całkowitej miękkości warzyw.
Całość powinna się piec w sumie ok. 40-50 min (mój piekarnik potrzebował niestety aż 80 minut:/ )
2. Mleko kokosowe wymieszać z curry i startym imbirem. Gdy warzywa są już lekko miękkie, wyłożyć mleko na nie i zapiekać aż do całkowitej miękkości warzyw.
Całość powinna się piec w sumie ok. 40-50 min (mój piekarnik potrzebował niestety aż 80 minut:/ )
Smacznego!:)
#hokkaido#dynia#zapiekanka#ziemniak#wegan
Komentarze
Prześlij komentarz