Wegańskie Rafaello

Składniki na ok. 20 sztuk:

100 g kaszy jaglanej
250 ml mleka kokosowego/ ryżowego lub innego
1 łyżka cukru
20 całych migdałów
wiórki kokosowe ok 300 g  








Przygotowanie: 
1.Migdały zalać wrzątkiem, odstawić na 20 minut, a następnie obrać ze skórki.  
2.Kaszę płuczemy pod zimną i wrzącą wodą, a następnie przesypujemy do garnka. Zalewamy mlekiem i gotujemy na małym ogniu, dodajemy łyżkę cukru.
3.W międzyczasie podprażamy na patelni wiórki kokosowe ok (150 g), do momentu zmienienia koloru na jasno pomarańczowy. 
4.Zdejmujemy kaszę z ognia, dodajemy wcześniej przygotowane wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy.
5.Z kaszy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Do środka wkładamy po jednym migdale i obtaczamy w wiórkach kokosowych.
6.Kulki schładzamy w lodówce 2-3 godziny.



Smacznego!:) 

#rafaello#wegan#kasza#jaglana#kokos

Komentarze

Popularne posty