Zapiekanka ryżowa
Składniki:
♥ 2 woreczki ryżu (lub 2 szklanki)
♥ papryka czerwona
♥ 5 sztuk pieczarek
♥ brokuł lub pół ;)
♥ 2 ząbki czosnku
♥ kartonik (500ml) przecieru pomidorowego
♥ puszka kukurydzy
opcjonalnie ser żółty (do wersji wegetariańskiej) mozzarella, bo się dobrze stopi lub tofu - do starcia (ok. 15 dag)
♥ oliwa do smażenia
♥ sól
♥ pieprz
♥ ostry sos chili / papryka chili w proszku
♥ słodka i ostra papryka
Przygotowanie:
1. Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie (około 15 minut)
2. W tym czasie kroimy w kosteczkę paprykę i pieczarki a brokuła dzielimy na różyczki.
3. Podsmażamy na oliwie posiekane 2 ząbki czosnku. Po chwili dodajemy pieczarki, podsmażamy chwilę, dodajemy paprykę, po kolejnej chwili brokuła.
4. Dolewamy do tego sos pomidorowy, przyprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką według uznania Dusimy mieszając ok. 10 minut.
5. Naczynie do zapiekania smarujemy oliwą. Jako pierwszą warstwę sypiemy ryż, na to sos z patelni i dodajemy kukurydzę z puszki.
6. Opcjonalnie posypujemy startym serem żółtym lub pokrojonym/startym tofu, ziołami prowansalskimi i słodką papryką.
7. Zapiekamy 10 minut w piekarniku nagrzanym do ok. 180°C
Smacznego !
♥ 2 woreczki ryżu (lub 2 szklanki)
♥ papryka czerwona
♥ 5 sztuk pieczarek
♥ brokuł lub pół ;)
♥ 2 ząbki czosnku
♥ kartonik (500ml) przecieru pomidorowego
♥ puszka kukurydzy
opcjonalnie ser żółty (do wersji wegetariańskiej) mozzarella, bo się dobrze stopi lub tofu - do starcia (ok. 15 dag)
♥ oliwa do smażenia
♥ sól
♥ pieprz
♥ ostry sos chili / papryka chili w proszku
♥ słodka i ostra papryka
Przygotowanie:
1. Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie (około 15 minut)
2. W tym czasie kroimy w kosteczkę paprykę i pieczarki a brokuła dzielimy na różyczki.
3. Podsmażamy na oliwie posiekane 2 ząbki czosnku. Po chwili dodajemy pieczarki, podsmażamy chwilę, dodajemy paprykę, po kolejnej chwili brokuła.
4. Dolewamy do tego sos pomidorowy, przyprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką według uznania Dusimy mieszając ok. 10 minut.
5. Naczynie do zapiekania smarujemy oliwą. Jako pierwszą warstwę sypiemy ryż, na to sos z patelni i dodajemy kukurydzę z puszki.
6. Opcjonalnie posypujemy startym serem żółtym lub pokrojonym/startym tofu, ziołami prowansalskimi i słodką papryką.
7. Zapiekamy 10 minut w piekarniku nagrzanym do ok. 180°C
Smacznego !
#zapiekanka#ryzowa#wegan
Komentarze
Prześlij komentarz