Zapiekanka ryżowa

 Składniki:
  2 woreczki ryżu (lub 2 szklanki)
  papryka czerwona
  5 sztuk pieczarek
   brokuł lub pół ;)
  2 ząbki czosnku
  kartonik (500ml) przecieru pomidorowego
  puszka kukurydzy


opcjonalnie ser żółty (do wersji wegetariańskiej) mozzarella, bo się dobrze stopi lub tofu - do starcia (ok. 15 dag)




  oliwa do smażenia
  sól
  pieprz
   ostry sos chili / papryka chili w proszku
   słodka i ostra papryka






Przygotowanie:
1. Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie (około 15 minut)
2. W tym czasie kroimy w kosteczkę paprykę i pieczarki a brokuła dzielimy na różyczki.
3. Podsmażamy na oliwie posiekane 2 ząbki czosnku. Po chwili dodajemy pieczarki, podsmażamy chwilę, dodajemy paprykę, po kolejnej chwili brokuła.
4. Dolewamy do tego sos pomidorowy, przyprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką według uznania  Dusimy mieszając ok. 10 minut.
5. Naczynie do zapiekania smarujemy oliwą. Jako pierwszą warstwę sypiemy ryż, na to sos z patelni i dodajemy kukurydzę z puszki.




6. Opcjonalnie posypujemy startym serem żółtym lub pokrojonym/start​ym tofu, ziołami prowansalskimi i słodką papryką.

7. Zapiekamy 10 minut w piekarniku nagrzanym do ok. 180°C






Smacznego !
 

#zapiekanka#ryzowa#wegan

Komentarze

Popularne posty