Jabłka pieczone z kruszonką.

Przepis od babci.(niestety nie wegan- zawiera masło :( ) 

Składniki:

ok. 5 jabłek (najlepiej renet)
2 łyżki rodzynek, migdały i orzechy włoskie wedle uznania (posiekane)
2 łyżki rumu
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu

Kruszonka:
1 łyżka masła
3 łyżki mąki
2 łyżki cukru
szczypta soli




1.  Rodzynki włożyć do miseczki, zalać rumem, wymieszać i odstawić. 
2.  Przygotować kruszonkę: masło, mąkę, cukier i sól- wymieszać.
3. Piekarnik nagrzać do 150 stopni. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem lub olejem. 
4. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki i wykroić gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę jabłka pokroić na 4 cząstki i rozłożyć w naczyniu.
5. Rodzynki osączyć, ułożyć na jabłkach wraz z migdałami i orzechami i oprószyć cynamonem. Owoce równomiernie posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 45 minut.

Smacznego!





#pieczone#jablka#wegan#kruszonka#cynamon

Komentarze

Popularne posty