Jabłka pieczone z kruszonką.
Przepis od babci.(niestety nie wegan- zawiera masło :( )
Składniki:
♥ok. 5 jabłek (najlepiej renet)
♥2 łyżki rodzynek, migdały i orzechy włoskie wedle uznania (posiekane)
♥2 łyżki rumu
♥1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
♥2 łyżki rodzynek, migdały i orzechy włoskie wedle uznania (posiekane)
♥2 łyżki rumu
♥1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
Kruszonka:
♥1 łyżka masła
♥3 łyżki mąki
♥2 łyżki cukru
♥szczypta soli
1. Rodzynki włożyć do miseczki, zalać rumem, wymieszać i odstawić.
2. Przygotować kruszonkę: masło, mąkę, cukier i
sól- wymieszać.
3. Piekarnik nagrzać do 150 stopni. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem lub olejem.
3. Piekarnik nagrzać do 150 stopni. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem lub olejem.
4. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki i wykroić
gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę jabłka pokroić na 4 cząstki i rozłożyć w
naczyniu.
5. Rodzynki osączyć, ułożyć na jabłkach wraz z migdałami i orzechami i oprószyć cynamonem. Owoce równomiernie posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 45 minut.
5. Rodzynki osączyć, ułożyć na jabłkach wraz z migdałami i orzechami i oprószyć cynamonem. Owoce równomiernie posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 45 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz