Żurek

Cebula: 2 sztuki
Czosnek: 4 ząbki
Olej: 3 łyżki
Seler: 1/2 średniego
Marchew: 1 sztuka
Ziemniaki: 4 sztuki
Bulion: 1 litr
Zakwas na żurek: 500 ml
Chrzan: 3 łyżeczki
Majeranek: 1 łyżka
Pieprz i sól: do smaku


1.
W garnku rozgrzej olej, wrzuć pokrojoną w kostkę lub piórka cebulę oraz posiekany czosnek. Smaż na średnim ogniu przez 3-5 minut.

2
Seler, marchewkę oraz ziemniaki obierz ze skórki. Pokrój seler w drobną ostkę, marchewkę w półksiężyce, a ziemniaki w większą kostkę. Dodaj do garnka, wymieszaj i smaż przez chwilę.

3
Do garnka wlej bulion i gotuj na średnim ogniu do momentu, gdy warzywa zmiękną. Uważaj, żeby nie rozgotować ziemniaków.

4
Dodaj chrzan, wlej żur i roślinną śmietankę (jeśli jej używasz), wsyp majeranek, pieprz oraz sól (może być czarna). Wymieszaj dokładnie i gotuj jeszcze przez 2-3 minuty.

5
Podawaj ze świeżym pieczywem oraz podsmażonym wędzonym tofu. Smacznego!

Komentarze

Popularne posty