Muffinki z jabłkami

SKŁADNIKI

 12 SZTUK, PO 271 KCAL
  • 2 jabłka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru (lub ksylitolu)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1 szklanka mleka kokosowego, migdałowego lub krowiego
  • 1/4 szklanki oleju roślinnego np. kokosowego
  • 1 łyżka octu winnego lub ryżowego
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 3 łyżki rodzynek
  • 1 łyżka brązowego cukru do posypania

PRZYGOTOWANIE

  • Jabłka pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Pokroić w kosteczkę, wymieszać z sokiem z cytryny i cynamonem.
  • Mąkę wsypać do miski, dodać cukier, sodę, sól, wymieszać. Mleko kokosowe z puszki wymieszać, odmierzyć potrzebną ilość, lekko podgrzać w celu uzyskania jednolitej konsystencji.
  • Zrobić wgłębienie w mące, wlać w nie mleko kokosowe, olej (kokosowy należy roztopić), ocet oraz wanilię, delikatnie i krótko wymieszać łyżką łącząc składniki.
  • Dodać jabłka i znów wymieszać. Wyłożyć do papilotek w formie na muffiny, posypać rodzynkami i brązowym cukrem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec przez 25 minut.

Do ciasta razem z mąką można dodać 2 łyżki wiórków kokosowych.


Z przepisu https://www.kwestiasmaku.com/przepis/muffiny-z-jablkami

Komentarze

Popularne posty