Wegańskie risotto grzybowe

1 szklanka (180 g) ryżu arborio
2 szklanki (0,5 l) bulionu warzywnego
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 i 1/2 szklanki (100 g) pokrojonych grzybów leśnych (dowolnych)
3 łyżki (22 g) płatków drożdżowych
1 łyżka (15 ml) białego octu winnego
1 łyżka (15 ml) sosu sojowego 
1 łyżeczka (4 g) tymianku
1 łyżeczka (4 g) rozmarynu
sól

2 łyżki (30 ml) oleju roślinnego do smażenia

do podania: natka pietruszki



PRZYGOTOWANIE

  1. Na głębokiej patelni rozgrzewam łyżkę oleju i wrzucam grzyby. Smażę na dużym ogniu przed 5-7 minut cały czas mieszając. Zdejmuję grzyby z patelni i odstawiam.
  2. Kroję cebulę w kostkę, czosnek przeciskam przez praskę. Na tej samej patelni ponownie rozgrzewam łyżkę oleju i wrzucam cebulę i czosnek. Smażę przez 5 minut.
  3. Wsypuję na patelnię ryż i smażę jeszcze przez 1 minutę, cały czas mieszając.
  4. Wlewam bulion, ocet winny oraz sos sojowy. Dodaję sól i przykrywam patelnię. Gotuję na małym ogniu, mieszając co 3-4 minuty.
  5. Gdy ryż wchłonął już prawie cały bulion i jest miękki (po około 15-20 minutach), dodaję wcześniej podsmażone grzyby, płatki drożdżowe, tymianek i rozmaryn. Mieszam i smażę jeszcze przez 3 minuty. Przekładam na talerze i posypuję natką pietruszki.
Przepis ze strony:https://karolinaplaza.pl/kremowe-weganskie-risotto-grzybowe/

Komentarze

Popularne posty