Ciasto z rabarbarem

Placek z rabarbarem 


Składniki na niedużą tortownicę o średnicy około 22 cm:

1 szklanka mleka sojowego
1 łyżka octu jabłkowego

1 ½ szklanki mąki pszennej
½ łyżeczki soli morskiej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody

¾ szklanki cukru trzcinowego
6 łyżek oleju
1 łyżeczka pasty waniliowej lub ekstraktu waniliowego

1 pocięta łodyga rabarbaru

Przygotowanie:
  1. Piekarnik rozgrzać do 175 stopni. W szklance połączyć mleko sojowe i ocet, odstawić na 10 minut. W małej misce połączyć mąkę, sól, proszek do pieczenia i sodę. W dużej misce utrzeć cukier z olejem i wanilią.
  2. Kiedy mleko z octem się zetnie, miksując na małych obrotach dodać je do utartego oleju z cukrem, następnie powoli dodawać część mąki, kolejną część mąki i na koniec całą resztę. Miksować bardzo krótko, kiedy składniki się połączą i znikną grudki przestać.
  3. Ciasto przelać do foremki, ułożyć rabarbar i wstawić do rozgrzanego piekarnika, piec 25 – 30 minut lub do czasu, aż wbita wykałaczka będzie sucha. Biszkopt przestudzić i obsypać cukrem pudrem.

Komentarze

Popularne posty