Kaszotto z bakłażanem i pomidorami

 

Składniki

2 porcje
  • 1/4 szklanki kaszy pęczak
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich + 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/4 szklanki wina (opcjonalnie)
  • 1 szklanka bulionu
  • 1/4 szklanki rodzynek (opcjonalnie)
  • 1 mały  bakłażan
  • 3 pomidory
  • 2 łyżeczki octu balsamicznego (opcjonalnie)
  • 1 papryczka chili (opcjonalnie)
  • bazylia

 


Na dużej patelni podsmażyć kaszę pęczak z oliwą. Dodać posiekaną w kosteczkę cebulę i starty czosnek, smażyć mieszając przez ok. 5 minut.
Dodać zioła prowansalskie, suszone oregano, doprawić solą i pieprzem, smażyć jeszcze przez minutę. Wlać wino (opcjonalnie) i wygotować. Następnie dodać gorący bulion, wymieszać i zagotować. Przykryć pokrywą, zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 20 minut.
Zdjąć pokrywę, dodać rodzynki (opcjonalnie), pokrojonego w kosteczkę bakłażana oraz obrane i pokrojone w kosteczkę pomidory (razem z sokiem). Przykryć i gotować przez 5 minut.
Dodać ocet balsamiczny i wypestkowaną i pokrojoną papryczkę chili (opcjonalnie), wymieszać składniki na patelni, ponownie przykryć i gotować jeszcze przez ok. 10 minut.

W tle wegańska kiełbasa od VegeSmak - "VegeKrakowska"

PS. Przepis pochodzi ze strony: https://www.kwestiasmaku.com/przepis/kaszotto-z-baklazanem-i-pomidorami.

 

Komentarze

Popularne posty