Kaszotto z bakłażanem i pomidorami
Składniki
- 1/4 szklanki kaszy pęczak
- 2 łyżki oliwy
- 1 mała cebula
- 1 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich + 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1/4 szklanki wina (opcjonalnie)
- 1 szklanka bulionu
- 1/4 szklanki rodzynek (opcjonalnie)
- 1 mały bakłażan
- 3 pomidory
- 2 łyżeczki octu balsamicznego (opcjonalnie)
- 1 papryczka chili (opcjonalnie)
- bazylia
Na dużej patelni podsmażyć kaszę pęczak z oliwą. Dodać posiekaną w
kosteczkę cebulę i starty czosnek, smażyć mieszając przez ok. 5 minut.
Dodać zioła prowansalskie, suszone oregano, doprawić solą i pieprzem,
smażyć jeszcze przez minutę. Wlać wino (opcjonalnie) i wygotować.
Następnie dodać gorący bulion, wymieszać i zagotować. Przykryć pokrywą,
zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 20 minut.
Zdjąć pokrywę, dodać rodzynki (opcjonalnie), pokrojonego w kosteczkę
bakłażana oraz obrane i pokrojone w kosteczkę pomidory (razem z sokiem).
Przykryć i gotować przez 5 minut.
Dodać ocet balsamiczny i wypestkowaną i pokrojoną papryczkę chili
(opcjonalnie), wymieszać składniki na patelni, ponownie przykryć i
gotować jeszcze przez ok. 10 minut.
W tle wegańska kiełbasa od VegeSmak - "VegeKrakowska"
PS. Przepis pochodzi ze strony: https://www.kwestiasmaku.com/przepis/kaszotto-z-baklazanem-i-pomidorami.
Komentarze
Prześlij komentarz