Wegańskie paszteciki z ciasta francuskiego z kaszą jaglaną

Potrzebujemy:

 

2 opakowania ciasta francuskiego 
♥  pół szklanki nieugotowanej kaszy jaglanej
2-3 łyżki zielonego groszku (lub konserwowego)
3-4 suszone pomidory
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
pół cebuli
sól,
pieprz










Przygotowanie:


  1. Kaszę jaglaną przelewamy dokładnie na sitku wrzątkiem, a następnie zimną wodą (aby pozbyć się goryczki) i dopiero wrzucamy do garnka. Dodajemy wodę w proporcji: 2 szklanki wody na 1 szklankę kaszy i odrobinę soli.
  2. Następnie wstawiamy do gotowania pod przykryciem - nie mieszamy kaszy podczas gotowania, bo inaczej zrobi nam się papka. Przykrywamy i czekamy aż woda się zagotuje. Wówczas zmniejszamy gaz i zostawiamy. Od czasu do czasu sprawdzamy tylko, czy kasza jest już gotowa - kiedy będzie, odstawiamy ją, aby trochę wystygła.
  3. Suszone pomidory i cebulę kroimy w kosteczkę i dodajemy do kaszy jaglanej. Do garnka z kaszą wrzucamy także groszek, przyprawy i ajvar. Wszystko dokładnie mieszamy. Możemy także dodać swoje ulubione przyprawy, ale sól i pieprz również wystarczą.
  4. Ciasto kroimy na prostokąty - każdy prostokąt delikatnie rozciągamy i nakładamy naszą masę. Brzegi dokładnie zlepiamy palcami oraz przygniatamy widelcem, żeby nie otworzyły się w czasie pieczenia. 
  5. Gotowe paszteciki kładziemy na blasze z odrobiną oleju i pieczemy ok. 20-30 min. W połowie obracamy je na drugą stronę. 
Smacznego!




Komentarze

Popularne posty