Kotlety ciecierzycy

Składniki:

♥  400 g ciecierzycy
  3 cebule
  5 ząbków czosnku
♥  2 garście poszatkowanej pietruszki oraz koperku
♥  1 łyżeczka czarnego lub kolorowego pieprzu mielonego
♥  2-3 łyżeczki soli
♥  ½ łyżeczki ostrej papryki
♥  1 łyżeczka słodkiej papryki
♥  1 łyżeczka sody oczyszczonej
♥  1 łyżeczka kuminu
♥  sok z 1 cytryny
 ♥  4 czubate łyżki mąki (ryżowej, ciecierzycowej, kukurydzianej bądź pszennej do uzyskania konsystencji pozwalającej lepić pulpeciki)
♥  olej do smażenia
♥  kasza kukurydziana do obtoczenia




1. Ciecierzycę moczymy przez noc w zimnej wodzie. Odlewamy na sicie i pozwalamy jej przez kilka minut odciec. Ciecierzyce  blendujemy żeby ją rozdrobnić.
2. Do melaksera wkładamy ciecierzycę, obraną i pokrojoną w duże kawałki cebule, czosnek, sól, papryki, sok z cytryny, skórę z niej otartą, kumin, pieprz i rozdrabniamy na niezbyt jednorodną masę.
3. Dodajemy poszatkowaną pietruszkę, sodę i mąkę. Mieszamy i formujemy kulki. Kulki smażymy z obu stron.
 4. Podajemy z kaszą, ryżem lub sałatką.

Smacznego!:)

Przepis pochodzi ze strony: https://www.olgasmile.com/kotlety-z-ciecierzycy-smazone.html 

Komentarze

Popularne posty