Zupa krem z dyni
♥ 250 g ziemniaków (ok. 3 średnie sztuki)
♥ 2 łyżki oliwy lub oleju kokosowego
♥ 1 cebula
♥ 2 ząbki czosnku
♥ 1 łyżeczka mielonej kurkumy
♥ 1/4 łyżeczki mielonej ostrej papryki
♥ 1 łyżeczka przyprawy curry w proszku
♥ 1 łyżka świeżego startego imbiru
♥ 1 i 1/2 szklanki bulionu jarzynowego (1 kostka)
♥ 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego
♥ grzanki (np. Crostini z Biedronki)
Dynię obrać ze skórki, usunąć pestki, miąższ pokroić w kostkę.
Ziemniaki obrać i też pokroić w kostkę.
W garnku na oliwie lub oleju zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz obrany i pokrojony na plasterki czosnek. Dodać dynię oraz ziemniaki, doprawić solą i smażyć co chwilę mieszając przez ok. 5 minut. Dodać kurkumę, ostrą paprykę, curry i starty imbir.
Wlać gorący bulion, przykryć i zagotować. Zmniejszyć ogień do średniego i gotować przez ok. 15 minut do miękkości warzyw.
Zmiksować w blenderze z mlekiem kokosowym (zachować kilka łyżek do dekoracji). Posypać grzankami.
Smacznego:)
#zupa#krem#dynia#wegan#hokkaido
Komentarze
Prześlij komentarz