Zupa krem z dyni



800 g dyni (1sztuka hokkaido, wydrążona i obrana ze skórki )
250 g ziemniaków (ok. 3 średnie sztuki)
2 łyżki oliwy lub oleju kokosowego
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka mielonej kurkumy
1/4 łyżeczki mielonej ostrej papryki
1 łyżeczka przyprawy curry w proszku
1 łyżka świeżego startego imbiru
1 i 1/2 szklanki bulionu jarzynowego (1 kostka)
1 puszka (400 ml) mleka kokosowego
grzanki (np. Crostini z Biedronki)



Dynię obrać ze skórki, usunąć pestki, miąższ pokroić w kostkę.
Ziemniaki obrać i też pokroić w kostkę.
W garnku na oliwie lub oleju zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz obrany i pokrojony na plasterki czosnek. Dodać dynię oraz ziemniaki, doprawić solą i smażyć co chwilę mieszając przez ok. 5 minut. Dodać kurkumę, ostrą paprykę, curry i starty imbir.
Wlać gorący bulion, przykryć i zagotować. Zmniejszyć ogień do średniego i gotować przez ok. 15 minut do miękkości warzyw.
Zmiksować w blenderze z mlekiem kokosowym (zachować kilka łyżek do dekoracji). Posypać grzankami.


Smacznego:)

Przepis pochodzi ze strony: https://www.kwestiasmaku.com/przepis/zupa-dyniowa-z-mlekiem-kokosowym

#zupa#krem#dynia#wegan#hokkaido

Komentarze

Popularne posty