Pasztet z soczewicy

przepis z Jadłonomii

Składniki:
2 szklanki ugotowanej zielonej soczewicy (200g suchej)
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (100g suchej)
4 łyżki suszonej żurawiny
2 cebule
100ml oleju + kilka łyżek
3 łyżki sosu sojowego
 przyprwy:
-2 ziarna ziela angielskiego
-2 liście laurowe
-2 goździki
-3/4 łyżki majeranku
-1/2 łyżeczki cząbru
-1/4 łyżeczki lubczyku
-szczypta gałki muszkatałowej
-sól
-pieprz

,


Cebulkę pokrojoną w kostkę, smażymy na patelni z zielem angielskim, liśćmi laurowymi i gożdzikami (po tym usuwamy przyprawy). Piekarnik rozgrzewamy do 180st.
Mieszamy soczewicę, kaszę, sos, olej i pozostałe przyprawy. Miksujemy blenderem i dorzucamy żurawinę.
Masę przekładamy do foremki i pieczemy około 45minut.




Smacznego:)



#pasztet#soczewica#kasza#jaglana#wegan

Komentarze

Popularne posty