Ciasto kokosowo-daktylowe


Składniki na ciasto :

2 szklanki kaszy manny
1/2 szklanki wiórków kokosowych
1/2 szklanki daktyli
1 szklanka mleka kokosowego
3/4 szklanki oleju kokosowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia




Składniki na syrop :

1/2 szklanki daktyli
1/3 szklanki ciepłej wody

Mieszamy składniki suche (wiórki, kasze manną, proszek do pieczenia).  W drugiej misce -mleko kokosowe, roztopiony olej kokosowy oraz wcześniej namoczone i zblendowane daktyle (moczymy w 1/3  szklanki ciepłej wody przez 15 minut). Łączymy wszystkie składniki i mieszamy do utworzenia jednolitej masy. Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia
Pieczmy 35 minut w 180 stopniach. Wystudzone ciasto polewamy syropem daktylowym (namoczone  w ciepłej wodzie daktyle, które następnie blendujemy na gęsty syrop)






Smacznego:)



Przepis znaleziony na stronie: http://szalonamarchewka.pl/2017/04/11/ciasto-z-kaszy-manny-z-syropem-z-daktyli-bez-jajek-i-nabialu/


#ciasto#kokos#daktyle#kasza#manna#mleko#kokosowe

Komentarze

Popularne posty