Mini pizzerki
Standardowe ciasto:
♥ 50 g drożdży (pół kostki), rozmieszanych w:
♥ 1,5 szklanki letniej wody (mniej więcej 300 ml), z dodatkiem:
♥ 1 łyżeczki cukru
Odstawiamy na chwilę, żeby zaczęły sobie na tym cukrze pracować.
W tym czasie wsypujemy do miski:
♥ 0,5 kg mąki (najzwyklejszej pszennej),
♥ pieprz do smaku
♥ 1 łyżkę soli,
♥ solidny syp ziół prowansalskich, do tego lejemy:
♥ pół szklanki oleju i tę wodę z drożdżami- mieszamy a następnie wygniatamy ciasto.
Wierzch:
♥ koncentrat pomidorowy
♥ co kto lubi ;) wystarczy pokroić ( u mnie pieczarki, cebula, papryka, pomidory i kukurydza z puszki).
Cukinia i brokuł też są dobrym pomysłem!
♥ opcjonalnie ketchup
♥ w wersji wegetariańskiej ser
Z ciasta urywamy kawałki i wałkujemy okrągłe pizzerki. Nakładamy po łyżeczce koncentratu a na to dodatki którymi dysponujemy;) Nastawiamy piekarnik na 220 stopni. Pieczemy ok 30 minut.
Smacznego!:)
#mini#pizza#wegan
Komentarze
Prześlij komentarz