Drożdżowe zawijańce z kapustą kiszoną




Standardowe ciasto na pierożki:
50 g drożdży (pół kostki), rozmieszanych w:
1,5 szklanki letniej wody (mniej więcej 300 ml), z dodatkiem:
1 łyżeczki cukru
Odstawiamy na chwilę, żeby zaczęły sobie na tym cukrze pracować.
 W tym czasie wsypujemy do miski:

  0,5 kg mąki (najzwyklejszej pszennej),
pieprz do smaku
1 łyżkę soli,
solidny syp ziół prowansalskich, do tego lejemy:
pół szklanki oleju i tę wodę z drożdżami- mieszamy a następnie wygniatamy ciasto.


Farsz:
kapusta kiszona
2 cebule
olej
sól i pieprz do smaku


Przygotowanie:
 Posypujemy mąką stolnicę. Podsypując nieco mąką i zagniatamy ciasto. Ciasto przykrywamy i odstawiamy na chwilę w jakieś ciepłe miejsce np. przy kaloryferze.
W międzyczasie przepłukujemy kiszoną kapustę (można trochę pokroić) a następnie gotujemy ją ok. 15 minut. Cebulę siekamy i szklimy na patelni. Dorzucamy na patelnię ugotowaną kapustę i chwilę smażymy (dopraw solą i pieprzem).  Ciasto wałkujemy- u mnie były kółka które cięłam na pół i nakładałam do nich farsz. Formowałam ruloniki ale kształt może być dowolny;) Układamy na blaszce posmarowanej olejem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200st. C. Pieczemy do zarumienienia, czyli koło 40 minut. 




Smacznego:)

*p.s. Przepis zgapiony z super strony: http://wszystkojestwglowie.blogspot.com/2015/01/weganska-domowa-pizzacalzone-drozdzowe.html

#kapusniaczki#ciasto#wegan 

Komentarze

Popularne posty