Drożdżowe zawijańce z kapustą kiszoną
Standardowe ciasto na pierożki:
♥ 50 g drożdży (pół kostki), rozmieszanych w:
♥ 1,5 szklanki letniej wody (mniej więcej 300 ml), z dodatkiem:
♥ 1 łyżeczki cukru
Odstawiamy na chwilę, żeby zaczęły sobie na tym cukrze pracować.
W tym czasie wsypujemy do miski:
♥ 0,5 kg mąki (najzwyklejszej pszennej),
♥ pieprz do smaku
♥ 1 łyżkę soli,
♥ solidny syp ziół prowansalskich, do tego lejemy:
♥ pół szklanki oleju i tę wodę z drożdżami- mieszamy a następnie wygniatamy ciasto.
Farsz:
♥ kapusta kiszona
♥ 2 cebule
♥ olej
♥ sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Posypujemy mąką stolnicę. Podsypując nieco mąką i zagniatamy ciasto. Ciasto przykrywamy i odstawiamy na chwilę w jakieś ciepłe miejsce np. przy kaloryferze.
W międzyczasie przepłukujemy kiszoną kapustę (można trochę pokroić) a następnie gotujemy ją ok. 15 minut. Cebulę siekamy i szklimy na patelni. Dorzucamy na patelnię ugotowaną kapustę i chwilę smażymy (dopraw solą i pieprzem). Ciasto wałkujemy- u mnie były kółka które cięłam na pół i nakładałam do nich farsz. Formowałam ruloniki ale kształt może być dowolny;) Układamy na blaszce posmarowanej olejem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200st. C. Pieczemy do zarumienienia, czyli koło 40 minut.
Smacznego:)
*p.s. Przepis zgapiony z super strony: http://wszystkojestwglowie.blogspot.com/2015/01/weganska-domowa-pizzacalzone-drozdzowe.html
#kapusniaczki#ciasto#wegan
Komentarze
Prześlij komentarz