Bakłażan przekładany pomidorami




Składniki:  
♥ 1 bakłażan

♥ 2-3 pomidory

♥ kilka łyżek oliwy
♥ sól

♥ czarny pieprz
bazylia - świeża lub suszona
♥ Mozzarella- dla wegetarian

Przygotowanie:

1. Bakłażana kroimy na plasterki. Posypujemy je solą i odstawiamy na 20 minut, by bakłażan puścił wodę.

2. Pomidory (i ewentualnie Mozzarellę- wersja niewegańska)  kroimy na plastry. 

3. Bakłażana i tackę do pieczenia smarujemy oliwą. Układamy talarki:  bakłażan- pomidor- bakłażan- ser (najlepiej wszystko przekłuć wykałaczką- zapobiegnie to zawaleniu się "budowli") 

4. Doprawiamy to solą, pieprzem i bazylią.

5. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. na ok 30-40 min or  200st.C na 10 minut.

Smacznego! :)




 

 #baklazan#wegan#pomidory

Komentarze

Popularne posty