Bakłażan przekładany pomidorami
Składniki:
♥ 1 bakłażan
♥ 2-3 pomidory
♥ kilka łyżek oliwy
♥ sól
♥ sól
♥ czarny pieprz
♥ bazylia - świeża lub suszona
♥ Mozzarella- dla wegetarian
Przygotowanie:
1. Bakłażana kroimy na plasterki. Posypujemy je solą i odstawiamy na 20 minut, by bakłażan puścił wodę.
2. Pomidory (i ewentualnie Mozzarellę- wersja niewegańska) kroimy na plastry.
3. Bakłażana i tackę do pieczenia smarujemy oliwą. Układamy talarki: bakłażan- pomidor- bakłażan- ser (najlepiej wszystko przekłuć wykałaczką- zapobiegnie to zawaleniu się "budowli")
4. Doprawiamy to solą, pieprzem i bazylią.
5. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. na ok 30-40 min or 200st.C na 10 minut.Smacznego! :)
Komentarze
Prześlij komentarz